Határtalanul! Felvidéken 2019

Felvidéki kirándulásunk június 5-én kezdődött el. A szállás felé vezető úton megálltunk Lévánál, ahol csodálatos kilátás fogadott bennünket a vár tetején. A második program Besztercebányán volt, ahol sok érdekes dolgot tudhattunk meg. Majd elérkeztünk Selmecbányára, az aznapi szállásunkra, miután a selmecbányai skanzent és a bányát is megcsodáltuk. A bányában voltak csínytevések, például az egyik „bányamanó” pár másodpercre lekapcsolta az áramot egy hosszabb szakaszon. Délután sokat esett az eső.
A második napon felmásztunk a Kálvária-dombra. Szerencsére pár éve újították fel, ezért teljes pompájában láthattuk a kápolnát. Gyönyörű panoráma tárult elénk. Majd ellátogattunk Leányvárra, ahol ismét sok érdekes információt tudhattunk meg. Ennek végeztével mentünk el a rimaszombati református iskolába. Haszon Ákos barátom szavalt nekik, kaptak pár BoScolapot és naptárt is. Teljesen más volt az az iskola, mint a budapestiek. Érdekes például, hogy az ottani diákok három nyelven tanulnak, angolul, németül és szlovákul. Egy kis séta után elmentünk a rimaszombati Tompa Mihály-szoborhoz, ahol megemlékezést tartottunk. Eközben egy magyar hölgy beállt közénk, és boldogan nézte végig a szavalást, majd a koszorúzást.
Késő délután érkeztünk meg a füleki várhoz, ahol meghallgattuk az idegenvezető történeteit. A vár belső udvarát szabadfoglalkozás keretében néztük meg. Eredeti állapotában nagyon szép lehetett, és a felújított tornyot is lenyűgözőnek találtuk.
Aznapi szállásunk Várhosszúréten volt. Az este játékosan telt: kihívtuk a helyi fiatalokat focizni (az eredmény másodlagos). Az utolsó napon elmentünk a betléri Andrássy-kastélyba. A szépen karban tartott épületet idegenvezetéssel csodálhattuk meg. Utána elérkeztünk személyes kedvencemhez, a dobsinai-jégbarlanghoz. Sok alakzat kivehető itt, például a medúza. A barlangban a hőmérséklet -1 és 0 fok között ingadozott. Sok osztálytársam rövidnadrágban lépett be, de szerencsére elkerülte őket a megfázás.
Az utolsó látványosságként a krasznahorkai várhoz mentünk. Sajnos csak kívülről tudtuk megnézni, mert 2012-ben kigyulladt a rossz karbantartás miatt, ellenben közösen elénekeltük Krasznahorka büszke várát.
A Budapestre vezető út gyorsan eltelt, és számos élménnyel lettünk gazdagabbak. A felvidéki pályázat egy hasznos kezdeményezés, jó szívvel ajánlom az elkövetkezendő évek hetedikeseinek is.
Kátai-Pál Sebestyén Máté (7.b)

A nemzeti összetartozás napja 2019

Határtalanul! Délvidék 2018

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében három napra hazalátogattak a Délvidékre. Miért „haza”? Mert ahogy kedves vezetőnk rögtön első mondatával leszögezte: mi ott nem vagyunk idegenek; testvérek vagyunk! Így ő sem lehet idegenvezető, sokkal inkább honismereti vezető.
Már első nap igen sokat megismerhettünk a zsíros bácskai földek történetéből. Zomborban megkerestük Schweidel József mellszobrát, ellátogattunk a doroszló Szűzanyához, Bajmokon megemlékeztünk a délvidéki mészárlások magyar áldozatairól és Bács várát is bevettük.
A szállásunk Tóthfaluban volt, ahol a helyiek kedvességükkel, vendégszeretetükkel, kitartásukkal és kreativitásukkal nyűgöztek le minket. Hiszem, hogy mindannyian sokat tanultunk tőlük a magyarságról, a kitartásról, az összefogásról és a hit mindent legyőző erejéről.
Második nap Zenta városában nézhettünk körül a városháza tornyából, majd a híres zentai csata helyszínére is elmentünk. Délután a tóthfalusi tájházban ismerkedhettünk meg a népi kultúrával: kézműveskedtünk, kenyérlángost sütöttünk, lovaskocsikáztunk. Betekintést nyerhettünk a falu mindennapi életébe is: megcsodáltuk a Mini Délvidék nagyszabású terveit, és a fiúk barátságos focimeccset játszottak a helyi fociakadémia növendékeivel.
Harmadik nap Szabadkát és Plicsot ejtettük útba. Szabadkán megkoszorúztuk a mészárlások áldozatainak töröttszárnyú turulmadár emlékművét, majd a város szecessziós emlékeiben gyönyörködtünk. Ezután igazi felüdülés volt a meleg májusi napon a palicsi tó partján ebédelni, s az állatkert árnyas fái közt bolyongani.
Csodálatos volt ebben a pár napban igazán megélni azt a testvérséget, amiről vezetőnk beszélt. Hiszem, hogy mindannyiunknak életreszóló élmény marad ez a pár nap.
Ludmány Anna

A nemzeti összetartozás napja 2017

Határtalanul a felvidéken 2017-ban

A hetedik évfolyam május 10-12. között a Felvidéken kirándult. A magyar történelem jelentős helyszíneit és irodalmi alakjainak szülőhelyeit látogattuk meg. A gyerekek előzetesen kiselőadásokkal készültek, melyeket a túra során olvastak fel. Alsósztregován megismerkedtünk Madách Imre szülőhelyével, egykori dolgozószobájával - az oroszlánbarlanggal. Diákjaink részleteket olvastak fel Az ember tragédiájából. Füleken a Rákóczi-féle szabadságharc történetével és fegyvereivel ismerkedtünk meg. Jártunk Losoncon, Rozsnyón és Rimaszombaton. Itt meglátogattuk a Tompa Mihály Gimnázium hetedikeseit, akikkel elültettük a „barátságrózsát”. Sajnos a Dobsinai jégbarlang csak május 15-én nyitja meg kapuit, ezért mi a jászói cseppkőbarlangot néztük meg. A kirándulás utolsó állomása Kassa volt, ahol a dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, majd a Rodostói Házban egy káprázatos idegenvezető a fejedelem életét és munkásságát mutatta be. A napi fáradalmakat egy Rimaszombat melletti turistaházban „pihentük ki”. Gyönyörű kilátás, sportpályák és finom, házias ételek kényeztettek bennünket.
Csubik Ágnes, Kertészné Maticsák Judit osztályfőnökök

A nemzeti összetartozás napja 2016

Pénteken,a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az Albertfalvára látogató kárpátaljai gyermekekkel együtt tartott megemlékezést iskolánk. Szívhez szóló, mély érzelmekkel átitatott, "határtalan" műsornak lehettünk szem- és fültanúi. Köszönet érte az előadóknak!

Határtalanul a felvidéken 2016-ban

Iskolánk hetedik évfolyama május 20-án a kora reggeli órákban indult busszal a Felvidékre, mely egykor a történelmi Magyarország része volt, s jelenleg sajnos Szlovákiához tartozik. Egy háromnapos kirándulás várt ránk, melyen mindannyian kiselőadásokkal járultunk hozzá a tartalmas programhoz, Ricsi bácsi pedig – mint általában mindig – itt is szorgalmasan dokumentálta az eseményeket.

Füleken megnéztük a még a tatárjárás előtt, kőből épült várat, melyet Thököly Imre is ostromolt. A vár történetét bemutató kiállításon magyar kurátor vezetett minket végig, aki sok érdekességet elmondott a várban bemutatott fegyverekről. A környék paleontológiai szempontból is jelentős: egy kiállítás részeként mamutok, óriáscápák, őslovak és őstulkok maradványait őrzik a 2,5 méter vastag falak. Csetneken megkoszorúztuk Kossuth Lajos szobrát, majd kirándultunk a Murány folyó mentén. Túránk során egy tehéncsorda keltett nagy érdeklődést a fővárosból érkezett gyerekek körében, bár idegenvezetőnk egy vasolvasztóra is próbálta felhívni a figyelmünket. Gömörben – szintén koszorúzás keretében - megemlékeztünk a monda szerint az urakat megleckéztető Mátyás királyról, majd megtekintettünk egy 1300 éves templomot is. Losoncon ellátogattunk egy magyar nyelvű általános iskolába, ahol csapatunk barátságos focimérkőzést játszott a helyi „válogatottal” (természetesen nyertünk) és közösen elültettünk egy facsemetét. A dobsinai jégbarlang hatalmas méreteivel és szépségével mindenkit lenyűgözött.
Az utolsó nap jártunk Kassán, ahol a Rákóczi koporsójáról híres dómot tekintettük meg, majd a hazaindulás előtt fél óra szabadidőt kaptunk. Kis csoportokban sétáltunk, nézelődtünk, vásárolgattunk a város főutcáján.
Mivel nagyon zsúfolt programunk volt, a három nap eseményeiből csak a számomra legemlékezetesebbeket emeltem ki, de gondolom, minden résztvevő számára maradandó élményt jelentett az együtt töltött idő. (Reméljük ezzel kísérőtanáraink is így vannak!)
Török Simon, 7.a

7. osztályosok Délvidéken 2015

Május 14 és 16-a között a 7. évfolyamosok a Határtalanul pályázat jóvoltából Délvidék nevezetességeit ismerhették meg. Többek között: Zentán, Csantavéren, Szabadkán, Zimonyban, Péterváradon, Újvidéken fordultak meg. De a történelmi várak közül is "bevették" Nándorfehérvárat és a Szendrőit is. A székelykevei iskolában is körbenézhettünk, megcsodálhattuk a termeket, beszámolót hallhattunk a diákok mindennapjairól, és egy kis műsorral is megajándékoztak minket. Rengeteg élményben volt részünk. A fényképek önmagukért beszélnek.

Képek

Nemzeti Összetartozás napja 2015

Június 4-én megemlékeztünk a trianoni békediktátum 195. évfordulójáról. A 7. évfolyamosok a Határtalanul! program jóvoltából Délvidéken jártak, így tematikus napot tartottak: Dél felé c. dokumentumfilmet tekintették meg, vetélkedőt szerveztek és élménybeszámolót tartottak a 6. évfolyamosoknak. Az iskola közösen vett részt a templomban rendezett megemlékezésen, ahol az AKTK által meghívott kárpátaljai gyerekek is szerepeltek. Nagyon megható volt elszakított területen élőkkel együtt emlékezni és ünnepelni az összetartozást. A megemlékezés zenei szolgálatát a volt Don Boscósokból és barátaikból álló zenekar szolgáltatta. A megemlékezés szervezője, megálmodója régi diákunk Wappler Ádám volt.

Képek

A Határtalanul! (Felvidék 2019) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Délvidék 2018) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Felvidék 2016, 2017) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Délvidék 2015) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Kárpátalja 2013) pályázat utazási terve innen letölthető