DBlogo DB1 DB2

Délvidék 2018

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében három napra hazalátogattak a Délvidékre. Miért „haza”? Mert ahogy kedves vezetőnk rögtön első mondatával leszögezte: mi ott nem vagyunk idegenek; testvérek vagyunk! Így ő sem lehet idegenvezető, sokkal inkább honismereti vezető.
Már első nap igen sokat megismerhettünk a zsíros bácskai földek történetéből. Zomborban megkerestük Schweidel József mellszobrát, ellátogattunk a doroszló Szűzanyához, Bajmokon megemlékeztünk a délvidéki mészárlások magyar áldozatairól és Bács várát is bevettük.
A szállásunk Tóthfaluban volt, ahol a helyiek kedvességükkel, vendégszeretetükkel, kitartásukkal és kreativitásukkal nyűgöztek le minket. Hiszem, hogy mindannyian sokat tanultunk tőlük a magyarságról, a kitartásról, az összefogásról és a hit mindent legyőző erejéről.
Második nap Zenta városában nézhettünk körül a városháza tornyából, majd a híres zentai csata helyszínére is elmentünk. Délután a tóthfalusi tájházban ismerkedhettünk meg a népi kultúrával: kézműveskedtünk, kenyérlángost sütöttünk, lovaskocsikáztunk. Betekintést nyerhettünk a falu mindennapi életébe is: megcsodáltuk a Mini Délvidék nagyszabású terveit, és a fiúk barátságos focimeccset játszottak a helyi fociakadémia növendékeivel.
Harmadik nap Szabadkát és Plicsot ejtettük útba. Szabadkán megkoszorúztuk a mészárlások áldozatainak töröttszárnyú turulmadár emlékművét, majd a város szecessziós emlékeiben gyönyörködtünk. Ezután igazi felüdülés volt a meleg májusi napon a palicsi tó partján ebédelni, s az állatkert árnyas fái közt bolyongani.
Csodálatos volt ebben a pár napban igazán megélni azt a testvérséget, amiről vezetőnk beszélt. Hiszem, hogy mindannyiunknak életreszóló élmény marad ez a pár nap.
Ludmány Anna

A nemzeti összetartozás napja 2017

Határtalanul a felvidéken 2017-ban

A hetedik évfolyam május 10-12. között a Felvidéken kirándult. A magyar történelem jelentős helyszíneit és irodalmi alakjainak szülőhelyeit látogattuk meg. A gyerekek előzetesen kiselőadásokkal készültek, melyeket a túra során olvastak fel. Alsósztregován megismerkedtünk Madách Imre szülőhelyével, egykori dolgozószobájával - az oroszlánbarlanggal. Diákjaink részleteket olvastak fel Az ember tragédiájából. Füleken a Rákóczi-féle szabadságharc történetével és fegyvereivel ismerkedtünk meg. Jártunk Losoncon, Rozsnyón és Rimaszombaton. Itt meglátogattuk a Tompa Mihály Gimnázium hetedikeseit, akikkel elültettük a „barátságrózsát”. Sajnos a Dobsinai jégbarlang csak május 15-én nyitja meg kapuit, ezért mi a jászói cseppkőbarlangot néztük meg. A kirándulás utolsó állomása Kassa volt, ahol a dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, majd a Rodostói Házban egy káprázatos idegenvezető a fejedelem életét és munkásságát mutatta be. A napi fáradalmakat egy Rimaszombat melletti turistaházban „pihentük ki”. Gyönyörű kilátás, sportpályák és finom, házias ételek kényeztettek bennünket.
Csubik Ágnes, Kertészné Maticsák Judit osztályfőnökök

A nemzeti összetartozás napja 2016

Pénteken,a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az Albertfalvára látogató kárpátaljai gyermekekkel együtt tartott megemlékezést iskolánk. Szívhez szóló, mély érzelmekkel átitatott, "határtalan" műsornak lehettünk szem- és fültanúi. Köszönet érte az előadóknak!

Határtalanul a felvidéken 2016-ban

Iskolánk hetedik évfolyama május 20-án a kora reggeli órákban indult busszal a Felvidékre, mely egykor a történelmi Magyarország része volt, s jelenleg sajnos Szlovákiához tartozik. Egy háromnapos kirándulás várt ránk, melyen mindannyian kiselőadásokkal járultunk hozzá a tartalmas programhoz, Ricsi bácsi pedig – mint általában mindig – itt is szorgalmasan dokumentálta az eseményeket.

Füleken megnéztük a még a tatárjárás előtt, kőből épült várat, melyet Thököly Imre is ostromolt. A vár történetét bemutató kiállításon magyar kurátor vezetett minket végig, aki sok érdekességet elmondott a várban bemutatott fegyverekről. A környék paleontológiai szempontból is jelentős: egy kiállítás részeként mamutok, óriáscápák, őslovak és őstulkok maradványait őrzik a 2,5 méter vastag falak. Csetneken megkoszorúztuk Kossuth Lajos szobrát, majd kirándultunk a Murány folyó mentén. Túránk során egy tehéncsorda keltett nagy érdeklődést a fővárosból érkezett gyerekek körében, bár idegenvezetőnk egy vasolvasztóra is próbálta felhívni a figyelmünket. Gömörben – szintén koszorúzás keretében - megemlékeztünk a monda szerint az urakat megleckéztető Mátyás királyról, majd megtekintettünk egy 1300 éves templomot is. Losoncon ellátogattunk egy magyar nyelvű általános iskolába, ahol csapatunk barátságos focimérkőzést játszott a helyi „válogatottal” (természetesen nyertünk) és közösen elültettünk egy facsemetét. A dobsinai jégbarlang hatalmas méreteivel és szépségével mindenkit lenyűgözött.
Az utolsó nap jártunk Kassán, ahol a Rákóczi koporsójáról híres dómot tekintettük meg, majd a hazaindulás előtt fél óra szabadidőt kaptunk. Kis csoportokban sétáltunk, nézelődtünk, vásárolgattunk a város főutcáján.
Mivel nagyon zsúfolt programunk volt, a három nap eseményeiből csak a számomra legemlékezetesebbeket emeltem ki, de gondolom, minden résztvevő számára maradandó élményt jelentett az együtt töltött idő. (Reméljük ezzel kísérőtanáraink is így vannak!)
Török Simon, 7.a

A Határtalanul! (Felvidék) pályázat utazási terve innen letölthető

7. osztályosok Délvidéken 2015

Május 14 és 16-a között a 7. évfolyamosok a Határtalanul pályázat jóvoltából Délvidék nevezetességeit ismerhették meg. Többek között: Zentán, Csantavéren, Szabadkán, Zimonyban, Péterváradon, Újvidéken fordultak meg. De a történelmi várak közül is "bevették" Nándorfehérvárat és a Szendrőit is. A székelykevei iskolában is körbenézhettünk, megcsodálhattuk a termeket, beszámolót hallhattunk a diákok mindennapjairól, és egy kis műsorral is megajándékoztak minket. Rengeteg élményben volt részünk. A fényképek önmagukért beszélnek.

Képek

Nemzeti Összetartozás napja 2015

Június 4-én megemlékeztünk a trianoni békediktátum 195. évfordulójáról. A 7. évfolyamosok a Határtalanul! program jóvoltából Délvidéken jártak, így tematikus napot tartottak: Dél felé c. dokumentumfilmet tekintették meg, vetélkedőt szerveztek és élménybeszámolót tartottak a 6. évfolyamosoknak. Az iskola közösen vett részt a templomban rendezett megemlékezésen, ahol az AKTK által meghívott kárpátaljai gyerekek is szerepeltek. Nagyon megható volt elszakított területen élőkkel együtt emlékezni és ünnepelni az összetartozást. A megemlékezés zenei szolgálatát a volt Don Boscósokból és barátaikból álló zenekar szolgáltatta. A megemlékezés szervezője, megálmodója régi diákunk Wappler Ádám volt.

Képek

A Határtalanul! (Délvidék 2018) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Felvidék 2016, 2017) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Délvidék 2015) pályázat utazási terve innen letölthető

A Határtalanul! (Kárpátalja 2013) pályázat utazási terve innen letölthető