Fotógaléria 2017/2018-as tanévből


Napközis tábor

Öt nap vidámság, együttlét és élmény! Ismét együtt táborozott az évfolyam - másodikban is: meglátogattuk a csokigyárat, repteret, a Nemzeti Múzeumot, a Pálvölgyi cseppkőbarlangot és a Budakeszi vadasparkot. A képen látható Miniversum is nagy siker volt.
Ani néni

Nyári tábor

A Néri Szent Fülöp (6.B) osztály verőcei táborában a strandolásé volt a főszerep, kiegészülve focival, métával, számháborúval, kalandpark izgalmaival. A Dunát kívülről és belülről is megcsodáltuk, a Börzsönyt kirándulva és kisvasúton is bejártuk.
Virághalmy Balázsné (Móni néni)

Az első tábor

Sikeres tábort zárt iskolánk Grácia táncművészeti csoportja, melyet közvetlenül a tanévet követő héten tartottak meg. Idén az Indián népcsoport kultúrája köré szerveződtek a foglalkozások (tánc, akrobatika, kézműves foglalkozások, játékok...).
Vér Hajnalka

Bankett

Ballagás

Bolondballagás

Vidámság napja

Az eső ellenére majdnem minden programot meg tudtunk tartani a Vidámság Napján. Az animátorok és a pedagógusok állomásain érdekes feladatok várták a gyerekeket. Az itt gyűjtött zsetonokat játékokra, enni- és innivalóra válthatták a nagy bazárban és a büfében. Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek a rengeteg segítséget, a finom sütiket, melynek receptjeit szívesen fogadjuk, hogy újra kinyomtathassuk a Don Bosco receptkünyvet. A Don Bosco kupát a 7.b osztály nyerte, a tanár diák focimeccset pedig tanáraink, bár soha ilyen közel nem került a nyeréshez még a diákcsapat.
Aradi László

Erdély

A 8. évfolyam hagyományaink szerint idén is Erdélybe látogatott május 28-tól június 2-ig. Sok helyen megfordultunk, többek között Aradon, Vajdahunyadon, Gyulafehérváron, Csíksomlyón, Gyimesbükkön, Kolozsváron. A legkedvesebb élményeket Gyergyószárhegyen szereztük, ahol három éjszakát töltöttünk. Itt ízletes erdélyi specialitásokkal vendégeltek meg minket. Jártunk gyönyörű helyeken, nagyokat kirándultunk (például a Tordai- hasadékot is megjártuk). Csónakáztunk a Gyilkos-tavon, amit gyerek, felnőtt nagyon élvezett. Szóval nagyon tartalmas, programokkal teli hetet éltünk át együtt. Mindenki rengeteg mesélnivalóval tért haza!
Jánny Hanna

HATÁRTALANUL!

AzAlbertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében három napra hazalátogattak a Délvidékre. Miért „haza”? Mert ahogy kedves vezetőnk rögtön első mondatával leszögezte: mi ott nem vagyunk idegenek; testvérek vagyunk! Így ő sem lehet idegenvezető, sokkal inkább honismereti vezető.
Ottlétünkkor sokat megismerhettünk a zsíros bácskai földek történetéből. Zomborban megkerestük Schweidel József mellszobrát, ellátogattunk a doroszló Szűzanyához, Bajmokon megemlékeztünk a délvidéki mészárlások magyar áldozatairól és Bács várát is bevettük, elmentünk a zentai csata helyszínére, Szabadkán megkoszorúztuk a mészárlások áldozatainak törött szárnyú turulszobrát. Gyönyörködtünk a délvidéki tájban a palicsi tó partján, megismerkedtünk a népi kultúrával: kézműveskedtünk, kenyérlángost készítettünk, lovaskocsikáztunk. A fiúk barátságos mérkőzést játszottak a helyi fociakadémia növendékeivel. A szállásunk Tóthfaluban volt, ahol mindannyian sokat tanultunk a helyiektől a magyarságról, a kitartásról, az összefogásról és a hit mindent legyőző erejéről.
Ludmány Anna, Zsiga Zita

Anyák napja

Délelőtt az iskola közössége Henrik atya vezetésével imádsággal és énekkel köszöntötte a Szűzanyát. Délután az alsós gyerekek néptánccal és verssel ünnepleték meg az édesanyákat.

Többpróba atlétika verseny

A kerületi diákolimpia többpróba versenyén a lányok csapata 2. helyezést ért el, a fiúk pedig negyedikek lettek.
Szívből gratulálunk!

Varga Mónika, Pártos Zoltán

Savio és tanulmányi díjak átadása

Pénteken, május 4-én leltek gazdára a Savio Alapítvány díjai.
Kertész Luca (Savio Szent Domonkos Díj és, Sinkovits Imre Díj)
Göncz Gáspár (Savio Szent Domonkos Díj)
Vidnyánszky Ádám (Savio Szent Domonkos Díj)
Csobán Zsófi (Gárdonyi Géza Díj, II. János Pál Pápa Díj)
Nagy Alexandra (Sinkovits Imre Díj)
Kis Hunor (Öveges József Díj)
Bor Csenge (Báró Wesselényi Miklós Díj)
Szebényi Enikő (Don Bosco Díj)
Szívből gratulálunk!

KAPI

Április 24-én a Katolikus Pedagógiai Intézet felkérésére szakmai napot szerveztünk a napközis nevelés témakörében. Délelőtt előadásokat tartottunk a hatékony tanulási technikákról és Maria Montessori munkásságáról. Ezt követte a Montessori eszközbemutató, majd Zimányiné Sovány Tímea délutáni foglalkozásán vehettünk részt, Tanulásszervezés és irányítás címmel. Ezek után következett a látottak óraelemzése. Elmondhatjuk, hogy tartalmas, változatos technikákban gazdag bemutató foglalkozást láthattunk, melyből mindenki sokat tanulhatott.
Köszönjük azt a rengeteg munkát, amit az előadásokba, az eszközök elkészítésbe és a bemutató órába fektettek pedagógusaink!

Szebényi Enikő

Montessori továbbképzés

Április 21-én Montessori továbbképzést tartottuk az iskola és az óvoda pedagógusai számára. A nap során előadást hallgathattunk meg a tanulási módszerekről, a tanulásra tanításáról (Farkasné DiGiovanni Judit), nyílt órán vehettünk részt (Soósné Németh Adrienne, 4.c) és Montessori eszközbemutatót is láthattunk.

Költészet napja

Versek mindenütt - még a tanárok hátán is! Boldog, költészetre fogékony diákok. Tehetséges szavalók a délutáni, hagyományosnak mondható iskolai versenyünkön. A hangulat a tetőfokára hágott. Igazi ünnep kerekedett belőle!

Makrai Ákos

Kirándulások

A 6.évfolyam a Sas-hegyre kirándultak a tavaszi szünet előtt.

Nagyböjti karitatív vállalások

A nagyböjti időszakban a felsős osztályok karitatív feladatot vállalnak. A 6.a és a 7.a osztály a Don Bosco óvodába látogattak el, ahol az óvodásoknak adtak egy rövid műsort. A képen a 6.a osztály adja elő a Kőleves című mesét.

Kockapark

A 3. a és c osztály meglátogatta a nemrégiben nyíló KockaParkot. Nagy élmény volt a városok, modellek, csatajelenetek megtekintése, de a legjobb az volt, hogy közösen építhettünk és kipróbálhattuk a működő modelleket is.
Bécsi Kati néni

Március 15.

A felsősök a Fővárosi Művelődési Házban tartották a megemlékezést. A műsort Kriesch Tamásné Erzsi néni készítette, melyből az ötödik osztály vette ki a legynagyobb részt. Az előadásban az irodalom és zene mellett a népdal, a néptánc is helyett kapott. Igazi csapatmunka volt a szívnek és észnek szóló kiváló előadás.
Aradi László

Március 15.

A tavalyi korabeli helyszíneket felidéző, hangulatos, magas színvonalú műsor után idén sokakat megmozgató, interaktív megemlékezést rendeztünk. A Himnusz után 10-11 óra között az első és másodikosok töltöttek 6*9 percet egy-egy feladattal, a 11 órakor elhangzó Szózat után a harmadik /negyedikesek következtek. Volt három különböző szintű rejtvény, totó a forradalom eseményeiről, személyeiről; volt több, ezekkel kapcsolatos képösszeállítás; Nemzeti dal szavalása emelvényről; Táncsics börtönének ügyességi (golyófelemeléses és célba találós) megnyitása; táncos toborzás felidézése; ágyúval célzás a császári katonákra. A Gyerkőcök élvezték az érdekes feladatokat; s legnépszerűbbnek „Táncsics börtöne” és az „ágyús” bizonyult.
Simor Ági néni

Keresztút

A március 10-i tanítási napon tartottuk a nagyböjti lelki napunkat. A reggeli mise után felkerekedtek az osztályok és hosszabb-rövidebb útra indultak, amely végállomásán keresztutat jártak. A képen a 6.a osztály látható a budaörsi kálvária domb tetején.

Rajzverseny

Ismét kiválóan szerepeltünk a kerületi rajzversenyen. Kertész Luca, Zahoránszky Ákos, Haszon Ákos első helyezett lett, míg Szente Szonja különdíjban részesült. Gratulálunk!

Természetismereti verseny

A Kaán Károly természetismereti versenyen az első 6 helyezésből ötöt mi hoztunk el. Turcsik Szabolcs és Kovács Zsombor szerezték meg az első két helyezést, amellyel továbbjutottak a budapesti fordulóra. Gratulálunk!

Zöldségnap

Az Iskolagyümölcs program keretében a diákok minden nap kapnak almát, és havonta egyszer zöldséget is. A márciusi alkalommal örömmel vették az felvágott zöldségeket.

Tornaverseny

Kerületi CSIVIT tornaversenyen a 2.a és 2.b tanulóink II. helyezést értek el. Gratulálunk!

Felsős farsang

A felsős farsangon például nem babra ment a játék. A képen a 6.a osztály produkciója.

Alsós farsang

Ismét elérkezett a várva várt nap: a farsangi mulatság napja. A kicsik délelőtt, a nagyok délután vetették bele magukat a szórakozásba. Az alsósok együtt, az új tornateremben bábjátékot nézhettek, és felvonultak a jelmezeikben. Sok kreatív és érdekes jelmezt láthattunk. Nehéz lenne választani, melyik volt a legjobb. Aztán az osztályokban folyt tovább a móka: székfoglaló, lufiszerzés, pudingetető verseny. Tízóraira finomabbnál finomabb fánkokat és sütiket kóstolgattak a gyerekek a szülők jóvoltából, melyet ezúton is köszönünk!
Debreiné Tóth Annnamária néni

Elem- és telefongyűjtés eredményei

Nagy örömmel kaptuk a hírt, hogy a korábban megrendezett használt elem- és mobiltelefon gyűjtésben jól szerepeltünk. A mobiltelefonok kategóriájában a 2. helyezést értük el, míg az elemgyűjtésben a 13. helyezést. A második helyezés nyereménye 30 ezer forint, így az átvett hulladékokkal összesen 54 820 forintot kapott iskolánk. Köszönjük a gyerekek, a szülők és a pedagógusok lelkesedését!
Soósné Németh Adrienne

Don Bosco nap - felső tagozat

Az idei tanévben január 30-án emlékeztünk meg iskolánk 'születésnapjáról'. Henrik atya miséje után a felsős osztályok csapatokban versenyeztek. A jó hangulatú délelőtt során Don Boscóhoz köthető feladatok voltak, de például életrajzi kvíz, filmrészletek megfigyelése, induló költése, de volt kézügyességet kívánó feladat is szalézi logó rajzolása, gombvarrás. A két kategóriában első lett a Margit mamák (8.a) és a Szűz Mária Gyermekei (5.a) csapat.
Csubik Ágnes

Don Bosco nap - alsó tagozat

A mise után fél 10-kor játékos feladatok vártak az alsósokra is. Az első és másodikosok évfolyamonként, a 3-4. osztályosok egymással vetélkedtek. A feladatok változatosak voltak: horgászás, akadályokon haladás, rejtvény, képkirakó, zsinórlabda, célba dobás többféle célpontba, kókuszgolyó készítés, tudáspróba névadónk életéről, Don Bosco-s dalok éneklése, közmondások összeillesztése, egyensúlyozás rúddal, kártyavárépítés, limbó hintó… A csapatok sok pontot és szép oklevelet szereztek, de a legjobb az volt, hogy élvezték az egészet!
Simor Ági néni

Sítábor

A havas hegycsúcsok és a sízés szerelmesei idén is együtt lehettek az iskolai sítáborban, Annabergben. Rekordot döntött a létszám, 87 - en voltunk! Délelőtt a sítudásnak megfelelően 6 csoportra osztva folyt az oktatás, teljesen kezdőktől a haladók "carving" tecnhikát gyakorló csoportjáig, így mindenki saját tempójában tudott fejlődni. Idei újdonság volt a felnőtt gyakorló csoport azok számára, akik még nagyon keveset síztek vagy sok évet kihagytak. A délutánokat a családok együtt vagy kisebb - nagyobb társaságban szabadon tölthették, este pedig a közeli szálláson folytatódott a játék. Ping-pong bajnokságban mutathatták meg ügyességüket a gyerekek, majd vacsora után órákon át tarott a társasozás. A családias hangulatú tábor szervezéséért köszönet Márkus Ákos és Pártos Zoltán testnevelőknek!
Szatmári Éva néni

NÉPDALVERSENY

A „Tiszán innen, Dunán túl” – Országos Népdaléneklési Verseny kerületi fordulóján diákjaink minden kategóriába ARANY minősítésben részesültek.

Iskolanyitogató

Farsangi iskolanyitogatót tartottunk az óvodásoknak. A 2. és 4. osztályosok 'Esti mese' műsora után kézműves foglalkozás, ügyességi feladatok várták a kicsiket. A délután zárásaként táncházba hívtuk az iskolába készülőket Gubik József tánctanár és a negyedik osztályosok segítségével.
Aradi László

Karácsonyi műsor

A csengő hangú elsőseink és harmadikosaink énekekkel, versekkel örvendeztették meg a hallgatóságot. A karzatról a hatodikosok karácsonyi énekei az angyalok kórusát juttatták eszünkbe. A Csendes éj három nyelven, angolul, németül és magyarul csendült fel. A hetedikesek a kis kórussal együtt olyan népi betlehemest adtak elő, amely a humoros hangvétel ellenére is az egyszerű emberek mély hitét tükrözi. A szereposztás illeszkedett a tanítványaink egyéniségéhez, ettől is lett annyira lebilincselő és fergeteges az előadásuk, hogy még a legkisebbek is a tőlük megszokott mocorgás nélkül, tágra nyílt szemekkel figyeltek.
Plotné Tamás Gabi néni

Wien Senior

Csodálatos programokkal volt telített az eddigi leghosszabb bécsi kirándulásunk. A Kunsthistorisches Museumban megnéztük a nagy barokk festő, Rubens kiállítását. Utána átsétáltunk a Haus der Musik-hoz, ahol egy fantasztikus, interaktív zenei élményben volt részünk. A Stephansdom és a karácsonyi fényekben pompázó belváros megtekintése után a Városházán beültünk a hagyományos Adventi koncertre. A végén bőven maradt idő a gyerekeknek a Christkindlmarkt területén "vásározni". Hazafelé a játékos bécsi totó után volt egy defektünk, ami miatt hosszú lett az esténk, és így rekordot döntöttünk: az idei lett az eddigi leghosszabb Bécs!
Goda Richárd

Adventi lelki nap az iskolkában

Mint minden évben, az idén is megtartottuk lelki napunkat a gyermekek és saját magunk lelki épülésére. December 13-án a hetedik, nyolcadik évfolyam tanulói elutaztak Péliföldszentkeresztre, ahol Ábrahám Béla atya várta őket. Mi, a kisebbek itthon maradtunk. Reggel szentmisével nyitottuk a napot, majd meghívott előadók - papok, hittan tanárok - foglalkoztak a gyerekekkel osztályonként esetleg évfolyamonként összevonva. A hangsúly azon volt, hogy a Jóisten végtelen szeretetében elküldte hozzánk szent fiát, a boldog mennyországból a bűnös földre. Igyekeztünk kihangsúlyozni, hogy Jézus az ajándék, úgy készültünk, hogy a mi szívünkben is megszülessen az Istenfia. A felsőbb évfolyamoknak szentgyónási lehetőséget biztosítottak az atyák, amit ki is használtak növendékeink.
Szakácsné Ujházy Mária, Mickó néni

Ajándékokat gyűjtöttünk a Karitász részére

Csatlakoztunk a Katolikus Karitász felhívásához, melyben rászorult családoknak jutattnak cipősdoboznyi karácsonyi ajándékot. Kérésünre rengeteg csomag érkezett, melyet elvittünk a Magyar Szentek templomába az ünnep előtt.
Gerséné Márkus Mária, Aradi László

Wien Junior

Az ötödikes és hatodikos diákok Bécsben töltöttek el egy napot. Meglátogatták a csokoládé múzeumot, a Raffaello kiállítást az Albertina múzeumban, Stephansdomot. Belvárosi esti sétával zárták a napot. A csoportkép a Goethe szobor előtt készült.
Goda Richárd

Mikulás az iskolában

December 6-án minden osztályban járt a Mikulás. A kisebbek énekkel, verssel köszöntötték a Mikulást, aki természetesen ajándékot hozott minden gyermeknek.

Junior nyelvizsga

Angolos diákok csoportképe az ITK junior nyelvvizsga előtt.

Junior nyelvizsga

Németes diákok csoportképe az ITK junior nyelvvizsga előtt.

Jótékonysági est

November 24-én tartottuk Jótékonysági estünket, melyet mindig nagy érdeklődés előz meg. A zsúfolásig megtelt nézőtér színvonalas, változatos, ötletekben gazdag műsorban részesült. Táncban, énekben, színpadi jelenetben nem volt hiány. Köszönjük a Szülők nagylelkű támogatását, a felkészítő tanárok áldozatos munkáját! Nagy gratuláció tehetséges gyerekeinknek!
Makrai Ákos

Szakmai nap az iskolában

A Katolikus Pedagógiai Központ felkérésére iskolánk két tanítója bemutató órát tartott már katolikus iskolában tanítóknak 2017. november 21-én. Az 1.b osztályban Gánicz Zita, a 2.c osztályban Szebényi Enikő tanítónők matematika óráit tekinthették meg. A megjelent több mint 30 pedagógus a két óra után azok megbeszélésén vehettek részt, melyen az órákon használt Montessori eszközöket is megismerhették.

Az óvodások az iskolában

Játékos foglalkozásra jöttek át az iskolába készülő Don Bosco óvodások. A foglalkozáson tündért készítettek papírból, verset és éneket tanultak. A nagy sikerre való tekintettel elhatároztuk, hogy februárban ismét vendégül látjuk őket.

Erzsébet-Katalin Bál

A hagyományos Erzsébet-Katalin bál a nyolcadikosok nyitó táncával kezdődött. A párok keringőt adtak elő, melynek betanításában Szatmári Éva néni segített. Az est további részében Lovas Attila és Dudás-Kass Zsombor szolgáltatta a zenét. A játékteremben gyűjtött zsetonokkal a büfében lehetett beváltani.

Iskolanyitogató

November 10-én közel 80 óvodás kisgyereket láttunk vendégül, akik egy Márton napi mulatság keretében ismerkedhettek meg iskolánkkal. A különböző helyszíneken zajló foglalkozásokon a gyerekek kézműveskedhettek, népi játékokat játszhattak, Montessori eszközökkel ismerkedhettek, az iskola diákjai pedig egy rövid jelenettel kedveskedtek nekik a Vuk c. meséből

Látogatás a 301-es parcellánál

Hagyományainkhoz híven, 8. osztályos tanulóink látogatást tettek a Rákoskeresztúri temetőben, ahol gyönyörű őszi időben koszorúzták meg az '56-os hősök és Antal atya sírját.

Október 23.

Diákjaink is képviselték iskolánkat a kerületi megemlékezésen a Savoya Park melletti 56-os emlékhelyen. Koszorút helyeztek el az iskola nevében és a beszédek között műsort adtak. Köszönjuk Simor Ági néninek a szervezést és a tanulók buzdítását.

Október 23.

A felső tagozat az 1956-os forradalom és szabadságharc megünneplésére idén tematikus nappal készült. A tantermek egy-egy forradalmi helyszínné változtak, ahol a diákok megismerkedhettek az ott történt eseményekkel, illetve a forradalom emblematikus személyeivel. Az aulában iskolánk családjainak '56-os relikviáiból nyílt kiállítás, ami az őszi szünetig megtekinthető. Az alsó tagozatosokat három helyszínen vártuk: a kiállítás tárgyaival, felsős diákok kiselőadásával, és '56-os hősök visszaemlékezéseivel.
Zsiga Zita

Udvarszentelés

Hétfőn, október 9-én, hivatalosan is átadásra került az iskola új udvara. Gyetván Gábor atya, az EKIF igazgatója áldotta meg a sportpályát (és bennünket is), amit a felszentelés után nagy örömmel vettek birtokba a gyerekek.

4.c osztály az állatkertben

A 4.c osztály az Állatszeretet Fesztiválon vett részt, melyet az Állatkerben rendeztek. A szép napos időben sok állatot láttunk kint a kifutóban. Megnéztük a vidraetetést is, de legnagyobb sikere a rája simogatónak volt.
Soósné Németh Adrienne

4.c osztály múzeumban

A 4.c osztály pénteken a Vajdahunyad várban vett részt a Jégtorony titka című interaktív kiállításon. A csapatok lelkesen oldották meg az érdekes és nem is olyan könnyű fejtörőket.
Soósné Németh Adrienne

4.c osztály kiránduláson

A 4.c családos osztálykiránduláson vett részt az Árpád kilátónál. Szerencsére nem hátráltunk meg a reggeli esőtől, így mire a kilátóhoz értünk már gyönyörű napsütésben volt részünk. Mindenki nagyon jól érezte magát és kellően elfáradt a nap végére.
Soósné Németh Adrienne

5.a osztály kirándulása

Amikor reménytelennek tűnik egy küldetés, mert szakad az eső, és minden szürke, de vár a Szakadék csodája, érzed, hogy valaminek történnie kell, nekiindulsz... és egyszer csak világosodik... és eláll... és megcsináltuk! :) Hála Istennek!
Goda Richárd

Erdei iskola - 4. évfolyam

Az esős idő ellenére jól érezték magukat a negyedikesek az erdei iskolában. Sok érdekes program volt a három nap alatt. Végül pénteken még a nap is kisütött és a száraz gyeprehabilitáció keretében megismerkedtünk a tájba nem illő gazokkal, melyeket lelkes kis csapatokban húzkodtak ki és etettek meg a birkákkal. Majd elszórták a jó magokat is. Végül a fáradt csapat finom gulyást kapott a vendéglátóktól.
Soósné Németh Adrienne

Erdei iskola - 6. évfolyam

Idén a hatodik évfolyam hagyományszerű erdei iskolája Péliföldszentkereszten kimondottan szerencsétlen időjárással párosult. A gyakori "bezártság" ellenére színes, változatos programokban volt része a diákoknak. Kerettörténet gyanánt a szokásos lovagkor kelt életre, és minden túlzás nélkül megállapítható, a jelmezek, kellékek, fegyverek terén zseniális látvány tárult elénk. Az 5 nap során az alkalmi csapatok többek között himnusszal, szerelmes (udvarló) verssel, eredetmondával álltak elő, akadályversenyen, váltóversenyeken mérték össze erejüket, és természetesen a környéket is bebarangolták. A közös keresztút, gyónás, áldozás révén lelkileg is felkészültek az ünnepélyes lovaggá/udvarhölggyé avatásra. Erdei iskola révén itt is szerveztünk kihelyezett tanórákat (matek, természetismeret, idegen nyelv, történelem), de számtalan szabadidős foglalkozás (csocsózás, foci, ping-pong, társasjátékok stb.) színesítette együttlétünket. Élményekkel teli hét áll mögöttünk, melynek végén az Esztergomi bazilikát és a Duna Múzeumot is megtekintettük.
Makrai Ákos

Sulibuli

Szeptember közepén megtartottuk az első sulibulit DJ Zsombor segítségével.

Egyházmegyei Veni Sancte

Iskolánk is képviseltette magát a nagyszabású évnyitó szentmisén a Szent István Bazilika előtti téren. Itt olvashatják a Magyar Kurír cikkét. A fotó forrása a Magyar Kurír