Fotógaléria 2022/2023. tanévből


8.b osztály tábora

Emlékezetesre sikerült a 8.b búcsú tábora. Fürödtünk a Balatonban és medencében is, kirándultunk Hegyestűhöz, sokat sportoltunk és utolsó este tábortűz mellett beszélgettünk.
Kép és szöveg: Pártos Zoltán

Rajzpályázat

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Mesélő hangjegyek rajzpályázatán idén rekordszámú alkotás, 1081 rajz érkezett be. Ezek közül az alsósok kategóriájában a 3 nyertes alkotás egyike Pongrácz Lilla 1.b osztályos kisdiákunk munkája. Gratulálunk!
Kép és szöveg: Pártosné Fazekas Odette

Lengyel-magyar tábor

A Wolini Bolesław Krzywousty Általános Iskola és az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola diákjai június 26. és július 1. között egy lengyel-magyar csereprogramban vettek részt Budapesten. Ennek keretében tartottunk az ökológiával és természetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokat, és megemlékeztünk a tiszafa lengyelországi védelmének 600 éves évfordulójáról, ismerkedtünk a város és az ország kultúrális és természeti szépségeivel, de mindenek előtt építettük a nemzetközi kapcsolatokat magyar és lengyel gyerekek között, ami a jövőben megnyitja majd országainkat az együttműködésre. Mindez a lengyel-magyar kapcsolatokat segítő Wacław Felczak Alapítvány anyagi támogatásával valósulhatott meg, amit ezúton is nagyon köszönünk!
Köszönjük Ludmány Panni néninek, hogy támogatta, szervezte, és a négy együtt töltött nap alatt szakadatlan fordított oda-vissza néha 3 nyelv között.
Szöveg: Ludmány Anna és Aradi László

Ballagás

Gyönyörű időben, szépen feldíszített környezetben tudtuk megtartani idei ballagásunkat. A hagyományos “teremlátogatások” után a templomban szentmisével, méltóan búcsúztunk el nyolcadikosainktól. Isten Veletek!
Kép és szöveg: Goda Richárd

Diákközösség gyűlése

Visszatekintettünk az elmúlt tanévre. Elképesztően sok díjazott, remek versenyeredmények sport és tanulmányi vonalon egyaránt. Aranyötöst is szép számmal kaptak, akik az év folyamán 100 ötöst összegyűjtöttek. Sor került iskolánk zászlajának hagyományos átadására is.
Kép és szöveg: Goda Richárd

Legek vitorlázása

Több mint 60 díjazott és versenyeken kiemelkedően szereplő diákunknak szereztünk feltehetően nagy élményt a Kopaszi-gát öblében. Szikrázó napsütésben, ideális szélviszonyok között, biztonságos környezetben fedezhették fel ezt a gyönyörű sportot. Hálásan köszönjük a Barlay "csapatnak", Kristófnak, Borinak, Lucának, illetve Vikinek ezt a felejthetetlen napot. Köszönjük a lehetőséget és a finom limonádét Náray Richárdnak.
Fotó és szöveg: Goda Richárd és Barlayné Fazakas Zsuzsa

Történelem eredmények

Idén is remek eredmények születtek a történelemversenyen kerületi és budapesti szinten is. Gratulálunk a díjakhoz!
Tátrainé Winkler Mónika

Erdély

Erdélyben jártak a 8. osztályosok.
Fotó: Pártos Zoltán

HATÁRTALANUL FELVIDÉKEN

A hetedik évfolyam 3 napos tanulmányi kiránduláson vett részt a héten egy sikeres pályázat jóvoltából. Zseniális idegenvezető kalauzolt minket, hatalmas tudással, magyarságtudattal, hittel. Találkoztunk kinti magyar diákokkal, szembesültünk a hátrányos sorssal, és rádöbbentünk milyen sok magyar és természeti érték, emlék, látnivaló bújik meg ezen az útvonalon melynek címe: a Szepesség gyöngyszemei - Rákóczi nyomában. A programból: Bátka (magyar alapiskola - foci és közvetlen együttlét a helyiekkel), Betlér (Andrássy-kastély), Dobsinai-jégbarlang, Szepesi vár, Zsigra (templom), Szepeskáptalan (a felvidéki Vatikán), Lőcse (városháza, székesegyház - a legnagyobb gótikus oltárral), Késmárk (templomok, Thököly-kripta, Thököly-vár), Igló, Eperjes (Rákóczi-ház), Kassa (Rodostói ház, Szent Erzsébet székesegyház, Rákóczi-kripta). Számtalan csoda (közülük 5 is a világörökség része) tárult elénk, rendhagyó történelemórák sora zajlott. Szerencsére gyakran bizonyították diákjaink, ragad rájuk bőven az ismeretekből. Bár végig esős időt jósoltak, csak a 3. nap kaptunk az égi áldásból, de ez sem zavart minket. Koszorúztunk, énekeltünk Himnuszt, daloltuk a Nélküledet, és hallgattunk mindenféle felvidéki számot. Közben vidám pillanatokból is jutott rendesen, gyakran nevettünk jóízűen (tréfák, kvízek, kitalálós feladatok, spontán szituk...). Még kell egy kis idő, hogy felfogjuk, mihez is volt szerencsénk nemrég. Van miért hálát adnunk, van miért büszkének lennünk. Deo gratias!
Fotó és szöveg: Makrai Ákos

Egri osztálykirándulás

A csodálatos idő helyett enyhe túlélőtúra érzésünk volt. Ennek ellenére a hagyományos egri programokat, ebben a híres történelmi városunkban, meg tudtuk valósítani. Az egri vár bevétele és Gárdonyi sírjának megtekintése után a Bazilikában kellemes meglepetés várt minket. Szakrális zenei próbát hallhattunk lelkes és profi fiatalok részvételével. Az Eszterházy Károly Egyetem csodálatos tölgyfa könyvtára, a rendhagyó fizika óra a nitrogénről, a híres Camera Obscura a csillagászati részlegen szintén mély nyomot hagyott diákjainkban. A végėn a kihagyhatatlan Minaret, majd “turista tempó” a vonathoz. Hazafelé, közeledve szépséges fővárosunkhoz, még a Nap is kisütött, deo gratias!
Kép és szöveg: Goda Richárd

GRÁCIA ÉV VÉGI ZÁRÓVIZSGA

Kora reggel már gyülekeztek a táncosok, és az egész délelőtt a vizsga és a verseny jegyében telt. Öröm volt nézni a számtalan tehetséges palántát, a kreatív koreográfiákat, a látványos elemeket, mozdulatsorokat. Hajni néni, a Grácia Művészeti Iskola budapesti telephelyének vezetője fogta össze ezt a csodás napot, de kitett magáért minden táncos és táncoktató. Bizonyítja ezt, hogy senki sem maradt érem nélkül. Aki ma ott volt, hatalmas élménnyel gazdagodott.
Fotó és szöveg: Makrai Ákos

Nemzeti Összetartozás napja

Idén is méltó módon állítottunk emléket Trianonnak, azaz megidéztük a múltat, majd a történelmi "gyorstalpaló" után hetedikeseink elszavalták a Magyar Hiszekegyet. Hangsúlyt kapott a jövő héten esedékes felvidéki és erdélyi tanulmányutunk. Ezt követően közösen elénekeltük a Kézfogást, illetve egy erdélyi forgatós néptáncbemutatóban gyönyörködhettünk. A magyar és a székely himnuszainkkal zártunk a műsort. Ráadásként az udvaron megformáltuk a történelmi Magyarországot. A faliújságunk is nagyon beszédes és magával ragadó. Szívünkbe zártuk Wass Albert sorait: Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk és leszünk, Egy Cél és Egy Akarat.
Fotó: Barlayné Fazakas Zsuzsa és Makrai Ákos

Varázspálca díj a Szurikáta Alapítványtól

Iskolánkba két cukorbetegséggel élő tanuló jár, akikre itt az iskolában képzett pedagógusok felügyelnek. A Varázspálca díjat a Szurikáta Alapítvány hozta létre és olyan intézmények kaphatják meg, ahol példaértékűen fogadják, kezelik, támogatják a cukorbeteg gyermekeket. Szülői nevezés után az Albertfalvi Don Bosco pedagógusai elismeréseként májusban kaptuk meg a díjat. A főhősünkről, Mátyiról kisfilm is készült, amely az iskolai tevékenységeit is bemutatja. A kép a díjátadón készült, amelyen Mátyás családja, teniszedzője és az iskola közösségének képviseletében az igazgató is megjelent. Köszönjük az elismerést, kötelességnek érezzük megadni minden segítséget az ilyen esetekben.
Szöveg: Aradi László

Vidámság napja

Csodálatos időben tudtuk megrendezni ezt a különlegesen jókedvű napot. Változatos programok kicsiknek és nagyobbaknak, DB kupa döntő, örömfoci, röplabda, Grácia táncbemutató, ugráló vár... Aztán a fantasztikus büfé sor, szülőknek hála, bazár játék... A déli ima és a tábori szentmise, melyet Fejes Csaba atya celebrált, méltó lezárása volt ennek a csodásan vidám napnak. Don Bosco is elégedetten csettinthet odafent. Köszönjük a szülői segítséget!
Fotó és szöveg: Goda Richárd és Makrai Ákos

EKIF foci kupa

A sok eső után az első remek nap a focizásra. Két csapattal neveztünk a fentartó iskolái között megrendezett foci kupára, melyet Esztergomban rendeztek. Nemcsak az idő, hanem a 2 csapat teljesítménye is szépen mutat, két ezüstéremmel jöttünk haza. A fiúk szenzációsan minden elődöntőt 'hoztak'. Gratulálunk a sportolóknak és az edzőknek, köszönjük a szülőknek a szállítást.
Fotó és szöveg: Aradi László

Ovis szentmise

A nevelési utolsó szentmiséjét tartotta az ovisok számára Henrik atya, nagyon örültünk, hogy sok család részt tudott rajta venni.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Kreativ 6x

Iskolánk Kreatív angol versenyt rendezett a kerületi általános iskolák részére, a vészhelyzet elmúltával, ismét előben. Sok csapat, sok feladat, sok kreativitás. A verseny egy írásbeli tesztlap kitöltésével vagy szóbeli prezentáció bemutatásával biztosított lehetőséget a megmérettetésre, attól függően, hogy ki, miben erős.
A képen a szervezők egy része, az angolos kollégák láthatók. A versenyt jutalomkönyveivel a Tinta kiadó és az Oxford kiadó is támogatta.
Fotó: Bidló Zsuzsa, szöveg: Aradi László

Savio mise

Május 5-én tarttuk hagyományos Savio misénket, ahol idén is átadásra kerültek a tanulmányi- és Savio-díjak. A díjazottak: Medgyessy Gergely (Gárdonyi-díj), Ragány Zorka (Sinkovits-díj), Debrődi Noémi (Sík Sándor-díj), Szivák Etelka és Kun Marcell (Öveges-díj), Papp-Kálmán Farkas (Wesselényi-díj), Bujdosó Anna (II. János Pál Pápa-díj), Szavio-díjasok: Sükösd Abigél, Suciu Nikolett és Szente Márton. Rua Mihály-díjat kapott Plotné Tamás Gabriella, aki a kezdetektől tanít iskolánkban. Az ide Don Bosco-díj Bidló Zsuzsáé lett.
Gratulánunk minden elismerésben részesülőnek!
Fotó: Goda Richárd

Madarak és fák napja az óvódában

Május elején a Madarak és fák napját ünnepeltük óvodánkban. Az óvodások sok ismeretet szerezhettek az év fájáról, madaráról. Verset és madárhangokat is hallhattak. Végül ajándékot is kaptak.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Mária, remete, szurdok, kirándulás

Szombaton, április 29-én a TTT tagjaival a Remete- szurdokban túráztunk. Az idő újra kegyes volt hozzánk, így minden adott volt egy jó kiránduláshoz. Szuper társaság és csodás látnivalók. Sétánk során eljutottunk a Mária- kúthoz, a legendák szerint erről a kútról kapta a nevét Pesthidegkút. Beérve a szűk szurdokvölgye egy csörgedező patak mellett vezetett utunk. A völgyet határoló mészkőben barlangok sora alakult ki, egyet mi is megnéztünk… a Remete-barlangot, sajnos nem lakott benne denevér. Láttunk azonban pettyegetett tüdőfüvet és egy napon sütkérező lábatlangyíkot. Remeteszőlősre érve egy mezítlábas tanösvényt találtunk (sajnos rossz állapotban), mellette állt az Örkény-telefonfülke. Aki leemelte a kagylót, Örkény István novelláinak egyikét hallgathatta meg. A könyvmegállóban pedig a könyvek mellett egy nadrág is helyett kapott, - a rárakott papír szerint- frissen mosva, vasalva… A zenélő kút mellett megettük a jól megérdemelt csúcs- nápolyinkat és a kék jelzést követve visszatértünk a szurdokvölgy bejáratához. Hazafelé még megnéztük a máriaremetei Kisboldogasszony templomot és vidáman tértünk haza. Legközelebb gyere te is velünk! (megoldás: a remete a kép közepén van)
Fotó és szöveg: Farkas Dóra

Föld napja

Kerékpártúrával köszöntötte a tavaszt és ünnepelte a Föld napját április 22-én, szombaton a 7.B osztály. A cél Kamaraerdő volt, ahol a futballpályán a Bosco-kupára edzettünk, míg a pálya melletti pingpongasztalon az oratóriumi forgózást gyakoroltuk. A sok játék után fáradtan, de vidáman indultunk haza. Következő utunk a hárosi Dunapartra vezet majd, nyári táborunkban pedig a Tisza-tó kerékpárútjait fogjuk felfedezni.
Fotó és szöveg: Virághalmy Mónika

Petőfi 200 - alsóban is

A költészet napja alkalmából idén érthető okokból Petőfi versekkel készültek lelkes, alsós diákjaink. Több mint 50 szavalat zengett ma délután az ebédlőben. Élmény volt hallgatni őket, időnként a költemény és előadója nagyon egymásra talált. A színvonalas produkciók után emléklapokkal, oklevelekkel, jutalmakkal a kézben még egy vidám csoportképre is jutott idő.
Fotó és szöveg: Makrai Ákos

TTT Április

Április 1-jén, szombaton- és ez nem tréfa- a TTT túránkon a Budai-hegység újabb gyöngyszemeit kerestük fel. A hűvösvölgyi reptérről indultunk. Az országos kéktúra útvonalán az Oroszlán- szikla mellett elhaladva eljutottunk az Árpád- kilátóhoz, ahol Budapest csodás panorámájában gyönyörködtünk és megettük a jól megérdemelt csúcs-csokinkat. Az Apáthy- szikla dolomitrögénél sziklamászókat néztünk és a kirándulásunk végén visszakanyarodtunk a Törökvész útra. A túránk ismét nagyon vidám hangulatú volt, legközelebb gyere Te is velünk!
Fotó és szöveg: Farkas Dóra

Angol és német nyelvű vers- és prózamondó verseny

Március végén rendeztük meg a mostanra már hagyományosnak mondható házi idegennyelvi vers- és prózamondóverseny alsós fordulóját. A zsűrinek nem csak a sok színvonalas előadás, hanem a rekordnak számító 37 résztvevő miatt sem volt könnyű dolga. A kategórák győztesei majd a kerületi versenyen képviselhetik iskolánkat.
Fotó: Goda Richárd, szöveg: Bidló Zsuzsa

Húsvéti vásár

Óvodánkban, az adventi készülődéshez hasonlóan a húsvéti ünnepre készülve is rendeztünk vásárt a szülőknek és a gyerekeknek. Örültünk, hogy jó hangulatban telt el ez a délután, és hogy sokan eljöttek hozzánk.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Péliföldszentkereszt

Március 24-26. között a vállalkozó kedvű 8.-osok Péliföldszentkereszten töltöttek pár felejthetetlen napot a szaléziak által szervezett nagyböjti lelkigyakorlaton. A korosztálynak szóló előadásokon kívül hatalmas élmény volt a kiscsoportos beszélgetés, a kamaszokra "szabott" szentségimádás és keresztút, de nem maradt el a közös foci, a rengeteg nevetés és esti teaház sem. Külön öröm volt, hogy találkozhattunk iskolánk volt növendékével, aki azóta már szalézi nővérként éli életét. Kiszámoltuk: már csak 122-t kell aludni a következőig! Reméljük, azon már Ti is ott lesztek!
Fotó: Szalézi Ifjúsági Közösség, szöveg: Ludmány Anna

A víz

A Víz Világnapja nagy izgalmakat tartogatott az óvodás gyerekeknek. A fenntarthatóságra nevelés nagy hangsúlyt kapott, tudatosult bennük, mekkora kincs is az ivóvíz. Emellett izgalmas vizes kísérleteket tekinthettek meg.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Matekverseny

Remekeltek tanítványaink a Zrínyi Ilona Matematika verseny budapesti fordulóján! A 3. osztályosok között II. helyezést ért el Dormán Áron, VIII. lett Szigetvári Móric, ők továbbjutottak az országos döntőbe. Koncz Bendegúz a 3. osztályos csapatban II. helyezést ért el. Tóth-Oborni Dorottya a 7.a-ból XX. lett és I. helyezést ért el Kis Ágota 6.a osztályos tanuló, ő szintén bekerült az országos döntőbe. Büszkék vagyunk rátok! Enikő néni és Zoli bácsi.
Fotó és szöveg: Pártos Zoltán

Édesapák köszöntése

Szent József ünnepe alkalmából óvodánkban köszöntöttük az édesapákat és nagypapákat.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Projektnap

Március 17-én élő környezetünk címmel projektnapot tartottak a 3.a osztályban. Az állatok és a növények megjelentek testnevelés órán, digitális kultúrán és még olvasás órán is ezzel kapcsolatos szöveget dolgoztak fel a gyerekek. A végén mindenki egy gyönyörű hallal ment haza, amit saját maguk varrtak.
Fotó és szöveg: Vörös-Németh Rita

Tanári lelkinap

Lelki nap a gellérthegyi Sziklakápolnában. A szentmise után sokat megtudtunk a kápolna és a pálosok történetéről. Utána lehetőség volt kisebb csoportokban beszélgetni, elmélkedni. Töltődtünk lélekben és testben egyaránt, és még a Nap is rámosolygott azokra, akik kimerészkedtek a barlangból.
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Ovis mise

Óvodásaink nagyböjt alkalmából Szentmisén vettek részt a templomban.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Márciusi TTT túra

Március 4-én, szombaton, a TTT túránkon egy lelkes csapattal a Nagy-Hárs-hegyen jártunk. Követtük a Fekete István tanösvényt, mészkövet és hárshegyi homokkövet gyűjtöttünk, láttuk a pálos remete, Bátori László barlangját. A Nagy-Hárs-hegyen a Kaán Károly kilátóból csodás panorámában gyönyörködtünk és befaltuk a jól megérdemelt csúcs-csokinkat. A túrát a szokásos számháborúzással zártuk. Kis szél és csodás napsütés kísérte utunkat. A következő túránkra várunk Téged is!
Fotó és szöveg: Farkas Dóra

Hamvazkodás

Hamvazó szerdai szentmisével a Boscoban is elkezdődött a Nagyböjt.
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Jégkirályság

Fantasztikus cirkuszi előadást, az ukrán nemzeti társulat Jégkirályság c. műsorát tekintette meg a 7.B osztály a Fővárosi Nagycirkuszban. A jég borította porondon, korcsolyával a lábukon mutatták be produkcióikat a zsonglőrök és légtornászok, akrobaták és bohócok. Természetesen az erőművészek és az állatok sem hiányoztak, ők korcsolya nélkül is elkápráztatták a közönséget! Az előadás után rendhagyó matematikaórán vettünk részt, ahol többek között a hópelyhek szimmetriájára csodálkozhattunk rá.
Fotó és szöveg: Virághalmy Monika

Óvodások látogatása

Az iskolába készülő óvodások ellátogattak az iskolába. Hatalmas élmény volt nekik az óriási tornateremben lenni. A tanítól nagyon izgalmas játékos feladatokkal várták őket.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Farsang

A felső tagozaton az osztályok mutattak be szórakozató műsorokat. Arany minősítést kapott az 5.b osztály és a képen látható 8.b osztály. A fiúk nem komolyan pofozkodnak, csak olyan bajorosan. A jelenetek, táncok után a 8.a osztály keringőzött a tornateremben, így nyitva meg az est táncos részét. Tombola, büfé és a szokásos jó hangulat.
Fotó: Makrai Ákos, szöveg: Aradi László

Farsang

Ez az alsós farsangi kavalkád. Az első-másodikos gyerekek a tornateremben körjátékok segítségével, beöltözés szerint mutatták be jelmezeiket. Többek között volt sportoló, meseszereplő, harcos, filmhős, regényhős; szárnyas, macskaféle és más állatka; király, királyfi és hercegnő; sőt finomság kategória is...
A harmadik-negyedikesek divatbemutatón érezhették magukat; egy kifutón sétálva, ugrálva, futva, sőt valakik egymással cselezve vonultak végig.
A jelmezek bemutatása közt a bűvész műsorát csodálhatták meg. Kátay-Pál Beni varázsolta el a kisebbeket a trükkeivel, aki nemrég még Don Bosco padjait koptatta.
Fotó: Makrai Ákos, szöveg: Simor Ágnes, Aradi László

Sítábor

Az idei esztendőben 12 alkalommal került megrendezésre családos (7 csoportban, 6 tudásszinten oktató) sítáborunk, immár 7. éve Annaberg, Mitterbach és Mariazell hegyein. A szállásunkról és ellátásunkról gondoskodó házigazdák idén is mindenki nagy megelégedésére végezték áldozatos munkájukat. Nagy örömünkre most is nagyon sok visszatérő, valamint jónéhány új családdal együtt hódolhattunk télisport szerelmünknek. Melyek ezek? A síelés, a snowboardozás, és az idei esztendőben a felnőtt résztvevők között egyre népszerűbb sífutás és hótalpas túrázás. A hóban nem szenvedtünk idén sem hiányt, sőt az első három napban lehulló 1,5 méter néha még soknak is tűnt, de a napi két oktatást szerencsére szinte mindig elkerülte. Az utolsó két napon, pedig igazi kellemes sí időjárást kaptunk ajándékba a jó Istentől kitartásunk jutalmaként. Köszönet mindenkinek, akik segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is egy fantasztikus élménnyel gazdagodhatott minden résztvevő. Várunk jövőre is mindenkit nagy szeretettel, akár új, síelést megtanulni vágyó résztvevőket is. Márkus Ákos, Pártosné Fazekas Odett, Pártos Zoltán és az oktatók csapata

Don Bosco-napi vetélkedő

Újra Don Bosco-napi vetélkedő a hagyományos formában: alsó tagozaton évfolyamonként készültek a tanítók változatos, Don Bosco személyéhez kapcsolódó, gondolkodtató és ügyességi játékokkal; felsőben a tanárok által vezetett állomásokon négy-öt fős csapatok mérték össze tudásukat érdekes feladatok megoldásában - versírás, szabaduló szoba, zenefelismerés, logikai feladatok, filmkvíz, Tabu, játékos ügyességi feladatok, szójátékok, képfelismerés, kódfejtés, puzzle, memóriajáték színesítették a palettát. A menetleveleken gyűjtött pontokat a Tanári totón elért eredmények egészítették ki.
Fotó: Goda Richárd, szöveg: Törökné Soós Tünde

Felavattuk az új sálakat és nyakkendőket

A diákok a félévi értesítővel megkapták az új sálakat és nyakkendőket. A Don Bosco napon már így nézetek ki az ünneplők. Aranyosan.
Fotó: Godar Richárd

Don Bosco napi Szentmise

Hagyományainkhoz híven, Don Bosco január 31-i égi születésnapját Szentmisével ünnepeltük. Damján atya eredeti, interaktív szent beszéde, szépen hangszerelt és előadott zene és éneklés, és az új Don Boscós sálak, nyakkendôk, mind méltóak voltak az ünnepi lelkülethez.
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Bosco nap az oviban

Intézményünk névadó szentjét óvodánkban is megünnepeltük. A gyerekeknek nagyon tetszettek a versenyjátékok, a közös éneklés, és nem utolsó sorban, a Don Bosco életéről szóló diafilm vetítése is.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

TECHNIKA-TERVEZÉS 6-7. évfolyam

Idén is kitettek magukért kreatív diákjaink, elképesztő ötletek, zseniális megoldások és változatos anyaghasználat jellemzi a kis remekműveket. Ha van motiváció, előkészítés és elegendő idő a munkára, még mindig képesek alkotni, tervezni, álmodni. Gratulálunk!
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Szent Margit

Január 18-án, Árpádházi Szent Margit ünnepén, a Halacska csoport tagjai dramatikus játékkal lepték meg az óvodás gyerekeket.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Újabb Iskolanyitogató

Ahogy novemberben, úgy szerencsére most is rengeteg nagycsoportos ovis jött ismerkedő foglalkozásra a Don Bosco iskolába. Volt mulatság, tánc, mesehallgatás, kézműveskedés - érthető okokból a farsangra fókuszálva. A 4.c osztály vidám előadása szinte minden arcra mosolyt csalt, Józsi bácsiék néptánca pedig jól megmozgatta az aprónépet. Sokuk az általuk készített farsangi maszkban ugrabugrált az aulánkban.
Fotó és szöveg: Lengyel Letícia Klára, Makrai Ákos

Bábszínház az oviban

Az óvodában bábszínházi előadókat láttunk vendégül, akik a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című magyar népmese előadásával örvendeztették meg a gyerekeket.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Szentmisén az óvodások

Óvodásaink Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan Szentmisén vettek részt.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Takarítás

A szünet utolsó előtti napján hagyományosan a 6. órában takarítunk, hogy az osztálykarácsonyra minden terem és szekrény tiszta legyen. Igaz, az elején úgy tűnik nagyobb a rendetlenség...
Fotó és szöveg: Aradi László

Készület

Többek között Szabon Gábor atya is jött gyóntatni az adventi időben. Lelki takarítás.
Fotó és szöveg: Aradi László

Dráma az órán

Nem volt veszély, sőt normális óra volt. Az 5.a diákjai dramatizálták Petőfi Sándor verseit a dráma órán. Jól mulattak, de bort nem ittak.
Fotó és szöveg: Aradi László

Wien Senior

A nagyokkal minden remekül ment, az idő még kegyesebb is volt. A Madame Tussauds panoptikum kiváló felütés volt, szelfi hegyek születtek, szuper csoportképek. Zendaya volt a nagy újdonság, méltán. A Basquiat kiállítás az Albertinában komolyabb falat volt, de előkészítve, és a helyi kis filmet megnézve nagy hatással volt a gyerekekre ez a modern művész is, aki tragikusan fiatalon hunyt el. A belvárosi sétát most is egy imával kezdtük a csodálatos Stephansdomban, utána lehetett felfedezni Bécset. A vásárban a végén még kis havazás is volt, és mindenki kedvére ehetett-ihatott, vásárolhatott. Késő este, de pontosan érkeztünk most is. Deo gratias!
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Rajzolt karácsonyfa

A sok kis karácsonyfa, amely egy nagyot ad ki. És az alkotók a 4.b-ből.
Fotó és szöveg: Aradi László

Angyalbatyuk, azaz cipősdoboz ajándékok

Több tucat cipősdoboz ajándékot hoztak a gyerekek a szülők segítségével a Katolikus Karitász felhívására. Idén több helyen kerül sor az ajándékok átadására, pl a Budapest-Városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek atya vezetésével.
Hálásan köszönjük az ajándékokat!
Fotó: Bidló Zsuzsa, szöveg: Aradi László

Wien Junior

Sikerült újra indítanunk ezt a méltán népszerű projektünket, és egy fantasztikus napot tölthettünk el a gyerekekkel Bécsben. A HEIDL Csokimúzeum és a Természettudományi Múzeum volt a két kiemelt program. Mindkét hely abszolút gyerekbarát, nagy élményt jelentett. A belvárosi sétát a Burgon áthaladva Stefansdomban kezdtük, itt tudtunk egy közös hálaimát is mondani. Bár esett, a gyerekek lelkesen fedezték fel Bécs "szívét", a Grabent. A végére maradt a Városházánál hagyományosan megrendezett vásár, a Christkindlmarkt. Jövőre is, "Vienna calling"!
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Angyalok a 7.b-ben

Cipősdoboz-ajándékot készítettünk az osztállyal. Minden gyerek/család hozzájárult valamivel az ajándékdobozokhoz! Mindenki csomagolt, ragasztott, címkézett, válogatott... Kilenc doboz készült el, tele ajándékkal! Olyannal, aminek láthatóan ők is örültek (volna, ha ők kapják!)! Jó volt látni a gondosságot, ahogy rendszerezték, hogy melyik ajándékot milyen korú fiú vagy lány kapja, melyik dobozba melyik könyv, játék, édesség fér bele és milyen szöveget fogalmazzanak a kísérő képeslapokra! Karácsony volt ma mindenki szívében...
Fotó és szöveg: Virághalmy Mónika

Mikulás

December első hetében elérkezett a gyerekek egyik várva várt napja: Szent Miklós püspök látogatott el óvodánkba. A gyerekek szép versekkel, dalokkal köszöntötték, örvendeztették meg őt, ő ezután minden gyermeket megajándékozott
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Jótékonysági est

Végre megrendezhettük szép hagyományokat idéző Jótékonysági estünket a szokásos helyszínen. A két év kényszerű kihagyás elképesztő energiákat, kreativitást szabadított fel és magas színvonalat eredményezett! Köszönjük betanító kollégáink áldozatos munkáját és diákjaink fergeteges produkcióit! Természetesen végtelenül hálásak vagyunk Önöknek, szülőknek is, hogy adományaikkal, részvételükkel támogatták iskolánk rendezvényét!
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Adventi készülődés az óvodában

Az adventi időszak beköszöntével óvodánk minden csoportjában elkészültek a szebbnél szebb adventi koszorúk. Henrik atya az első adventi hétfőn napon megáldotta ezeket a koszorúkat.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

TTT

Most a Hármashatár-hegyen. Sok élménnyel, ismerettel gazdagodtak, akik ma a boscós kirándulást választották. Többek között megismertük a nagyfejű csajkót, a szívbarát turistajelzést, egy kortárs költő ezen környéken kirakott verseit, gyűjthettünk kalcitokat, találkozhattunk paplanernyősökkel, majszoltunk csúcscsokit, számháború dúlt a bunkerekben, megidéztük a Titanicot, és ittuk Dóra néni szavait, akinek ez úton is köszönjük a szervezést, az okosítást. Vidámságban, nevetésben nem volt hiány. A további kirándulásokra várjuk a boscós természetjárókat, hiszen csatlakozni ér!
Fotó és szöveg: Makrai Ákos

Erzsébet-Katalin bál

A 8.b elegáns keringője méltó nyitánya volt az idei bálnak, hatalmas sikert aratott. A betanítás Pour Zsuzsi tanárnőnek köszönhető. Jól vizsgázott a büfé és a játszóház is. Köszönjük a szülőknek, gyerekeknek a rengeteg adományt! Nem mertük remélni, hogy megtölti az orvosi szobát. Don Bosco és Szent Erzsébet biztos mosolyog most ránk.
Fotó: Goda Richárd, szöveg: Makrai Ákos

Márton napi szentmise

Szent Márton ünnepe alkalmából az óvodás gyermekek szentmisén vettek részt.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Műalkotások Legóból

November elején a 4.b osztállyal ellátogattunk az ART OF THE BRICK címet viselő kiállításra a Király utcába. Különleges élmény volt festményeket, szobrokat, mozgást megjelenítő alkotásokat látni, melyek kizárólag Lego kockákból épültek. A gyerekeket is megihlette a látvány és a nézelődés után saját alkotásokat is készítettek.
Fotó és szöveg: Pohlingerné Fábián Bernadett

Alsós szakmai nap

Október végén bemutató órákra és szakmai megbeszélésre hívtuk az alsó tagozaton tanító kollégákat. A szakmai napot a Humán munkaközösség szervezte. A kollégák két bemutató órát tekinthettek meg a 3.c és a 4.c osztályokban. Téma : A fogalmazástanítás nehézségei. Az órákat szakmai megbeszélés követte, melyből leszűrhették a tanulságot mind a kezdő, mind a tapasztaltabb pedagógusok is.
Fotó és szöveg: Szebényi Enikő

TTT

Szombaton, csodálatos őszi időben került sor az első TTT túrára. Az útvonal a Normafa- János-hegy- Szépjuhászné volt, könnyű, sima terepen 7 km tele vidámsággal, jókedvvel, kacagással, játékkal, számháborúzással és nagy beszélgetésekkel.
Legközelebb gyere Te is velünk!
Fotó és szöveg: Farkas Dóra

Október 23-i megemlékezés

Október 21-én tartottuk iskolánkban az 1956-os megemlékezést. A nap elején Marton Bernát ciszterci atya lebilincselő előadását hallgathattuk, nem csak az október 23-i eseményekről, de arról is, hogy lehet menekülés közben véletlenül eljutni Svájcba, vagy milyen érzés lehetett ugyanannál a családnál bújkálni, akiknek felmenői néhány évtizeddel azelőtt még magát Lenint bújtatták. Ezután a felsősök a városban keresték fel a forradalom jelentősebb helyszíneit, ahol játékos vetélkedő keretében tudhattak meg még többet a legendás nap történéseiről és hőseiről.
Fotó: Lengyel Letícia, szöveg: Bidló Zsuzsa

Szüreti mulatság

Az óvodában a héten a szőlővel foglalkoztunk. Ma rendeztük meg a szüreti mulatságot. Körjátékot játszottunk, szőlőt szüreteltünk, szőlőlét készítettünk.
Fotó és szöveg: Géczy Boglárka

Egyházmegyei idegennyelvi vers- és prózaomndóverseny

Nagy sikkerrel szerepeltek tanulóink az október közepén megrendezett Egyházmegyei idegennyelvi vers- és prózamondóversenyen. Öt indulónkból hárman helyezést értek el.
Tandory Eliza 5.a, angol - 2. helyezés
Stágel Ágoston 6.b, német - 2. helyezés
Habány Csinszka 5.b, német - 3. helyezés
Szeretettel gratulálunk!
Fotó: Törökné Soós Tünde

Nagycsoportosok az iskolában

A Don Bosco ovi leendő elsőosztályosai jártak nálunk, ahol a tanítónénik izgalmas feladatokkal készültek a gyerekek számára. A gyerekek nagy örömmel várták ezt a napot.
Fotó és szöveg: Géczy Borbála

Szűzanyaköszöntő mise a templomban

Az idei nevelési évben először vettek részt ovisaink közös szentmisén a Szent Mihály Templomban, ahol a Szűzanyát köszöntötték a gyerekek.
Fotó és szöveg: Géczy Borbála

Családos nap Kamaraerdőn

A sok eső után végre szép napos időben az 1.c osztály a Kamaraerdőben töltött el egy délelőttöt. A játék és kötetlen beszélgetés mellett, próbáltuk megjegyezni, hogy melyik gyerek melyik szülőhöz tartozik. A nevek tanulása komoly kihívás elé állított mindenkit. Jó hangulatban, sok nevetéssel töltöttük el a délelőttöt. Mindenki hozott valami kis finomságot, amiből a gyerekek egy morzsányit sem hagytak.
Fotó és szöveg: Soósné Németh Adrienne

Legális lógás

Az Illúziók Múzeumában járt a 7.B osztály. Fantasztikus látványokkal próbálták becsapni az érzékszerveinket - az egyenest görbének, a párhuzamost ferdének láttuk, állva forogtunk, lógtunk és zuhantunk, összementünk és megnőttünk - ezt mindenkinek látnia kell!
Fotó és szöveg: Virághalmy Mónika

Ima az oviban

Szűz Mária ünnepe alkalmából az óvoda közös rózsafüzér imádsággal köszöntötte a Szűzanyát.
Géczy Boglárka

Családi nap a Margitszigeten

Szép, napos őszi időben a 3.c családos osztálykiránduláson vett részt a Margit-szigeten. Megnéztük a kis állatkertet, gyönyörködtünk a zenélő szökőkútban, versenyeztek a gyerekek egymással különféle ügyességi játékokban és még focizhattak is. Úgy érzem, mindenki jól érezte magát!
Fotó és szöveg: Szebényi Enikő

Budai Arborétum

Az egyik nap a 4.a osztály a Budai Arborétumba látogatott el, ahol sok különleges növényt láttak. Egyik kedvencük a "Tűzmadár" fajtájú perzsafa, továbbá a kis biokert hatalmas rozmaringja. A kedvenc helyek listáján pedig abszolút első a kis tó, amit pompás, virágzó vízililiomok borítottak.
Fotó és szöveg: Debreiné Tóth Annamária

Az első sikerek

Múlt pénteken a Bikás park területén zajlott le a kerületi tájfutó verseny, melyen iskolánk is részt vett 15 fővel. Diákjaink felvették a nyúlcipőt, és igen eredményesen szerepeltek. A 150 fős mezőnyben a top10-ben végeztek többen is, sőt Bodó Sámuel (7.a) első helyezett lett. A képen a nagyágyúk: Bodó Sámuel, Dévai Zsófia, Góbi Péter.
Fotó: Marsi Péter, szöveg: Makrai Ákos

Erdei iskola

A hagyományos lovagkori kerettörténet most is óriási sikert aratott. Fantasztikus jelmezek, eredetmondák, himnuszok, így indult, sok esővel. Aztán egyre jobb idő lett, és minden külső programot meg tudtunk valósítani. Kirándulás az Öreg-kőhöz, akadályverseny, íjászat, kötélhúzás, méta, foci... Az órák mellett még egy misét De Rossi atyával és egy keresztutat is beiktattunk, és megnéztük az új Via Lucist is. Csütörtökön átsétáltunk a Gerecse Natura Látogatóközpontba, ahol épp volt tanítványunk, Gadácsi Peti a vezető. Este a frissen felszentelt ladyk és lovagok hatalmas bulit rendeztek. Pénteken Esztergomban a Geoda interaktív múzeum és a Bazilika megtekintésével koronáztuk meg ezt a csodás hetet. Deo Gratias!
Fotó és szöveg: Goda Richárd

Évnyitó szentmise a Bazilikánál

A reggeli, iskolai tanévnyitó után 8. osztályosaink és tanári karunk részt vett a Bazilikánál rendezett Egyházmegyei Veni Sanctén is, ahol Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a közel 6000 résztvevőnek.

Elkezdődött a tanév

Szeptember első napján az égi áldást is megkaptuk az évkezdéshez, így zuhogó esőben indult évnyitó misénk, a Veni Sancte. A három új első osztály mellett új igazgatót is köszönthettünk a tanév elején, Aradi Laci bácsi személyében.

Csillagtábor 2022

Ahogy az előző évekből megszokhattuk, úgy a 2022-es év sem múlhatott el Csillagtábor nélkül, mely immár a 15. éve (az animátorok szervezésében) várja az általános iskolás fiatalokat egy nyárbúcsúztató játékkal és imádsággal teli hétre.
A tavalyi évhez hasonlóan az idei alkalommal is rekordlétszámú gyermek vett részt a programokon, összesen 106. Ilyen nagyszámú táborozó mellé pedig segítséget is kaptak az animátorok, mivel idén – az egyébként nem kevés animátor mellett – nagyszámú segítő is részt vett a táborban. A gyerekek a tavalyi táborhoz hasonlóan idén is háromfelé voltak osztva kicsikre (10 év alattiak), nagyokra (10 év felettiek) és vándorcsillagokra (2009 előtt születettek). Ehhez igazodva mindegyik gyermek a saját korosztályához legjobban illeszkedő programokon és beszélgetéseken vehetett részt. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a korosztályokon belül is csapatokra voltak osztva a gyerekek, akik így egész héten pontokért vettek részt a versenyeken, játékokon, aminek a megkoronázásaként pénteken az eredményhirdetés keretében értékes jutalmakat lehetett szerezni.
Mint mindig, az idei tábornak is volt egy témája, a zene. Ehhez mérten az egész hetet áthatotta a vidám zenélés, továbbá az előadások, a játékok és a gondolatok is mind ehhez kapcsolódtak. A napi előadások alatt a gyerekek Trombitás Frédi hangszerszerelő kalandjait követhették végig, amelynek tanulságait mindig zenés hasonlatokkal oldottuk fel, a napindító gondolatok keretében. A napzáró gondolatokban pedig Don Bosco életével ismerkedhettünk meg mélyebben, és persze azzal is, hogy milyen kapcsolata volt példaképüknek a zenével . Emellett természetesen a gyerekek aktívan is rész tudtak venni a zenélésben, ezzel átlépve a gondolatokról a tettek mezejére. Ehhez kapcsolódóan mindkét meghívott előadónk izgalmas, interaktív programmal készült. Az első bemutató Sára volt, akinél a gyerekeknek lehetősége volt mindenféle egzotikus hangszereket kipróbálni, mint például a kalimbát, a bongót, vagy éppen az esőbotot. Második előadónk pedig Muzsikus Gábor volt, aki házi készítésű hangszereivel kápráztatott el minket. Az előadások mellett természetesen nem maradhatott ki a repertoárból, a csapatokban való egyedi hangszerépítés, a csapatinduló írás vagy éppen a tábor himnuszának eléneklése.
A hét folyamán több izgalmas helyszínt is bejártunk, ahol rengeteg kaland várt a fiatalokra. Hétfőn és csütörtökön a Don Bosco Iskolában voltunk. Kedden a tábor háromfelé vált. A kicsik a Kopaszi-gátra mentek, ahol izgalmas feladatok és játékok várták őket. Eközben a nagyok egy kihívásokkal teli túrán vettek részt Hűvösvölgyben, ahol számtalan sport- és játéklehetőség várta őket. A vándorcsillagok pedig egy lézerharcos csapatépítőn vettek részt. Szerdán a martonvásári kastély kertjébe látogattunk el, ahol akadályverseny és nagy közös játékok adták a program vázát. Pénteken pedig a Kelenvölgyi Szentháromság Templom kertjébe látogattunk el. A programok keretében lehetőség volt akadályversenyeken, egy perc és nyersz állomásokon és különböző ügyességi feladatokon részt venni. Emellett pedig a szabadidőben lehetőség volt sportolni, kézműveskedni, társasjátékozni, csocsózni, pingpongozni, táncolni… Csütörtökön pedig nem maradhatott el a már hagyományossá vált vizes nap sem, ahol rengeteg vízi lufi és vizes ügyességi feladat várta a gyerekeket. Ez idő alatt a vándorcsillagok a Kopaszi-gáton vettek részt egy beszélgetős, játékos napon, amelyet bowlingozás zárt.
Természetesen a játékok és a szórakozás mellett nem szorulhatott háttérbe a tábor lelki része sem. A már említett napi gondolatok mellett, volt lehetőség csapatokban mélyebben is átbeszélni az adott nap témáját. Emellett minden nap zenés, énekes imádsággal kezdődött és zárult. A Szalézi lelkiség továbbadásában és ápolásában pedig Emmanuel szalézi testvér volt a segítségünkre, aki csütörtökön végig a körünkben volt. Ezúton is köszönjük neki, hogy jelenlétével megtisztelte a Csillagtábort! Pénteken pedig nem maradhatott el a záró szentmise sem, melyet Zoli atya celebrált. Ennek keretében adtuk hálát az egész hétért, és persze azért is, hogy a baljóslatú előrejelzésekkel szemben nem mosta el az eső az egész hetet.
Végezetül pedig az animátorok szeretnének köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen úton a segítségükre volt abban, hogy ez a tábor létrejöhessen, akár imádság, akár kétkezi munka, akár pedig adományok útján. Emellett szeretnénk köszönetet mondani a Plébániának a szervezésben való támogatásáért, illetve a közösségi ház használatáért. Továbbá szeretnénk megköszönni a Don Bosco Iskolának, hogy otthont adott a tábornak, illetve szeretnénk minden dolgozónak is megköszönni a tábor folyamán kapott rengeteg segítséget.
Emellett pedig szeretettel invitálunk minden gyermeket a jövő évi Csillagtáborba, valamint összes évközi programunkra is!
szöveg: Győrik Balázs, Albertfalvi Szalézi Animátor