DBlogo DB1 DB2

A tanévkezdéssel kapcsolatos fontos információk

Kedves Szülők!
A tanévkezdéssel kapcsolatban néhány fontos információra hívjuk fel figyelmüket.
Ügyeleti napok: 2019. július 10., augusztus 7., mindkét napon 9-13 óráig.
2019/20. tanév szeptember hónapra ebédbefizetés 2019. augusztus 26-án, hétfőn 7 – 18 óráig lesz.
A tankönyveket a tanulók az első tanítási napon, 2019. szeptember 2-án kapják meg.
Az ünnepélyes tanévnyitó (Veni Sancte) 2019. szeptember 2-án, hétfőn 8 órakor lesz a Szent Mihály plébániatemplomban. Megjelenés ünneplőben fehér ing/blúz, sötét nadrág/szoknya (NEM farmer!), ünnepi cipő (NEM sportcipő!), az öltözethez illő zokni.
Gyülekező ½ 8-tól az osztálytermekben.
Az első tanítási nap: 2019. szeptember 2. Ezen a napon a Veni Sanctét követően három órát tartunk. Ebédet és napközit biztosítunk. Amennyiben haza szeretné vinni gyermekét, 12.30-tól megteheti.
Az Egyházmegyei Veni Sancte szept. 2-án, hétfőn 17 órakor lesz a Bazilikában. Erre minden pedagógust és minden 8. osztályos tanulót vár a Bíboros Úr. Természetesen bárki jöhet.
A szülői értekezletek várhatóan szeptember 9-10-én lesznek.
A nyárra jó pihenést kívánunk!
Budapest, 2019. június 15.
Sédyné Esztergár Klára
igazgató

Kedves Szülők! A 2019/20-es tanévre beszerzendő füzetek listáját innen tölthetik le: Füzetlista

Kerület legjobb diákjai

A kerület iskoláinak legjobb diákjait jutalmazta meg és látta vendégül a polgármester úr. Iskolánkat Komlós Cintia 8.a osztályos diák képviselte, kitűnő bizonyítványával és közösségi munkájával érte el. Szívből gratulálunk!
Pártos Zoltán

Ballagás

A tanév utolsó napja hagyományainknak megfelelően végzős osztályaink ballagása. A nyolcadikosok utoljára járják be a szépen feldíszített iskolát, elbúcsúznak tanáraiktól és diáktársaiktól. Az ezt követő szentmisén hálát adnak mindazért, amit tudásban és lelkiségben kaptak itt az elmúlt nyolc év során. A családi ünnepet a kötetlenebb hangulatú délutáni-esti bankett zárja. Ez a rendezvény nemcsak arra teremt alkalmat, hogy a ballagók ünnepi műsorukkal szüleiknek is köszönetet mondjanak, hanem lehetőség a fiatalabb diákság búcsúműsorára is.
Virághalmy Balázsné, Mónika néni

Aranyötös

Azok a diákok, akik a tanév során legalább 100 ötöst gyűjtöttek, a Diákközösség napján kapták meg az Aranyötös kitűzőt és egy szelet Balaton szeletet. Idén több mint 120 diák kapott ilyen elismerést.

Sportos legek

A sportban kiemelkedő eredményeket elért tanulók jutalom vitorlázáson vehettek rész a Kopaszi gáton. A nagy melegben egy 'diák-koktélt' is kaptak a résztvevők. Köszönjük Náray Richárdnak a felajánlást, Barlay Kristófnak a szervezést.
Aradi László

Legek kirándulása

Ebben a rekkenő hőségben remek ötlet volt idén is a Római strandfürdő. Díjazottjaink, versenyeken kiválóan szereplő diákjaink ezúttal is élvezték a program minden percét! :) Megérdemelték
szöveg és fotó Goda Richárd

Tanulmányi kirándulásk

Határtalanul!

Felvidéki kirándulásunk június 5-én kezdődött el. A szállás felé vezető úton megálltunk Lévánál, ahol csodálatos kilátás fogadott bennünket a vár tetején. A második program Besztercebányán volt, ahol sok érdekes dolgot tudhattunk meg. Majd elérkeztünk Selmecbányára, az aznapi szállásunkra, miután a selmecbányai skanzent és a bányát is megcsodáltuk. A bányában voltak csínytevések, például az egyik „bányamanó” pár másodpercre lekapcsolta az áramot egy hosszabb szakaszon. Délután sokat esett az eső.
A második napon felmásztunk a Kálvária-dombra. Szerencsére pár éve újították fel, ezért teljes pompájában láthattuk a kápolnát. Gyönyörű panoráma tárult elénk. Majd ellátogattunk Leányvárra, ahol ismét sok érdekes információt tudhattunk meg. Ennek végeztével mentünk el a rimaszombati református iskolába. Haszon Ákos barátom szavalt nekik, kaptak pár BoScolapot és naptárt is. Teljesen más volt az az iskola, mint a budapestiek. Érdekes például, hogy az ottani diákok három nyelven tanulnak, angolul, németül és szlovákul. Egy kis séta után elmentünk a rimaszombati Tompa Mihály-szoborhoz, ahol megemlékezést tartottunk. Eközben egy magyar hölgy beállt közénk, és boldogan nézte végig a szavalást, majd a koszorúzást.
Késő délután érkeztünk meg a füleki várhoz, ahol meghallgattuk az idegenvezető történeteit. A vár belső udvarát szabadfoglalkozás keretében néztük meg. Eredeti állapotában nagyon szép lehetett, és a felújított tornyot is lenyűgözőnek találtuk.
Aznapi szállásunk Várhosszúréten volt. Az este játékosan telt: kihívtuk a helyi fiatalokat focizni (az eredmény másodlagos). Az utolsó napon elmentünk a betléri Andrássy-kastélyba. A szépen karban tartott épületet idegenvezetéssel csodálhattuk meg. Utána elérkeztünk személyes kedvencemhez, a dobsinai-jégbarlanghoz. Sok alakzat kivehető itt, például a medúza. A barlangban a hőmérséklet -1 és 0 fok között ingadozott. Sok osztálytársam rövidnadrágban lépett be, de szerencsére elkerülte őket a megfázás.
Az utolsó látványosságként a krasznahorkai várhoz mentünk. Sajnos csak kívülről tudtuk megnézni, mert 2012-ben kigyulladt a rossz karbantartás miatt, ellenben közösen elénekeltük Krasznahorka büszke várát.
A Budapestre vezető út gyorsan eltelt, és számos élménnyel lettünk gazdagabbak. A felvidéki pályázat egy hasznos kezdeményezés, jó szívvel ajánlom az elkövetkezendő évek hetedikeseinek is.
Kátai-Pál Sebestyén Máté (7.b)

Nemzeti Összetartozás Napja

Vidámság napja: köszönet

Minden kedves Szülőnek köszönjük a Vidámság napján nyújtott segítséget, a süteményeket, a jelenlétet, a sok mosolyt és örömet a Savio Alapítvány és az iskolavezetés nevében!

Vidámság napja: programok

Mindenki tudja milyen szerencsénk volt az időjárással az idei Vidámság Napján. Don Bosco elintézte. Sok program várta a kicsiket és nagyokat június 1-én az iskolában. Felavattuk a kerti sakk készletet és a Tecqball asztalt, amit a Cső-Montage Futsal Klub adományozott a gyerekeknek. Animátorok és tanárok együtt biztosították a változatos állomásokat. Ildikó néni zsíroskenyeréből és a szülők süteményeiből sem volt hiány. A Don Bosco Kupát a 8.b osztály nyerte, a tanár-diák mérkőzésen pedig történelmi 8-8-as döntetlen született. A nap zárásaként Derossi szalézi atya mutatta be a tábori szentmisét.
Aradi László

A Művészeti iskola hírei

A Don Bosco Grácia Tánctagozata 2019.06-02-án sikeres művészeti záróvizsgát tett. Többen jutalomban és kitüntetésben is részesültek. Legkiemelkedőbb eredmény: Kis Virág Show szólóban Világbajnoki II. helyezett lett. Valamint sok szép eredmény született az aznapi művészeti iskolák versenyén. A legtöbb koreográfia arany minősítést szerzett.
Szöveg és fotó: Vér Hajnalka

Erdélyben a nyolcadikosok

Egy kirándulás Erdélybe számunkra nyolcadikosként egyszerre szól az emlékezésről és az együttlétről. Emlékezni Magyarország történetére és a velünk történt dolgokra. Az út olyan hosszú és kacskaringós, mint amilyennek mi érezzük sokszor az iskolai hétköznapokat, de közben csakúgy, mint azok tele van emlékekkel és ellentétekkel. Az út során megtapasztalhattuk a legnagyobb szélsőségeket. Volt, hogy szél máskor hó ostromolta a kabátunkat, volt, hogy az evező alól felfröccsenő víz. A tíz órás út Erdélybe egy kisebb tortúra volt az idegeinken és hiába a sok megálló az idő mintha nem akart volna továbblépni az utazásról. Egy rövidebb buszozás után végre elértük a következő megállót, Vajdahunyad várát, ami a magyar történem meghódíthatatlan erődítményeként áll Erdély közepén. Ez a vár emlékeztetett azokra a csatákra, melyek ma is Erdély területén folynak a magyarok szabadságáért. Egy elgondolkodtató imát mondtunk az előttünk élt erdélyi magyarokról a szállásunk közelében lévő régi templomban, melyben rájöttem, mekkora múltra is tekint vissza az erdélyi magyarság. Ott van például Bethlen Gábor és Hunyadi János, akik fontos személyei az egész magyarságnak. A csillagvár, ami Erdély legszebb csillaga volt egyben otthona a legrégebbi templomnak is. Számomra talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, mikor felnézhettem a gyilkos-tavi hatalmas sziklaszirtekre, melyek érzékeltették földhözkötöttségünket. Ha az ellentétekre gondolok a rettenetesen hosszú utazás és a vendéglátás szívélyessége fogott meg nagyon. Jó volt imádságban elcsendesedni, azt érezni, hogy itt is otthon lehetünk, hogy a közös múlt valóban közel tudja hozni az embereket. Ugyanígy ellentét volt, hogy hiába a szélsőséges időjárás, mi mindig találékonyan kezeltük, így sosem okozott problémát. Rengeteg dolog történt velünk ez alatt a hét alatt, több alkalommal kellett a terveinken külső körülmények miatt változtatni, de mindazt, amit közösen átéltünk akárcsak az együtt töltött Don Boscos éveket mindannyin magunkkal visszük.
Szöveg: Szepesfalvy Kornél, Fotó: Márkus Ákos

Köszönjük az Önkormányzat, az M6 L.O.G. Kft. és a Savio Alapítvány nagylelkű támogatását, melynek köszönhetően nagy mértékben tudtuk csökkenteni a családok kiadásait, és így minden olyan gyermek is megismerthette Erdélyt, akinek erre nem lett volna külön lehetősége.

Tavaszi hangverseny

Az Újbudai Tavaszi Hangversenyen a Venite gyermekkar méltóképpen képviselte iskolánkat, nemcsak zenei téren. A gyerekeknek egy olyan közösségi élményben volt részünk, melynek emléke sokáig bennük él majd.
Fotó és szöveg: Koltáné Bucsy Zsófia

Kárpát-medencei bajnok

Igazából erre nincsenek szavak. Csak ámulunk, és bámulunk. Haid Péter (7.a) a tavasz folyamán sikerrel vette a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz-földtan verseny kerületi, majd fővárosi fordulóját. A múlt hétvégén pedig Egerben megküzdve a többi kis "földrajz tudóssal" az első helyen végzett korosztályában maga mögé utasítva országosan elismert középiskolák tanulóit is. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára külön gratulált neki a verseny után. A pontozólapból tisztán látható, hogy Péter magas pontszámokat kapott, a szóbelin csak ő ért el maximum pontot. Nyelvi igényességéért még különdíjban is részesült. Hőstette páratlan, a tehetség és a példaértékű szorgalom egy felfoghatatlan győzelmet szült. Büszke rá tanára, Villányi Márti néni és az egész iskola. Tiszta szívből gratulálunk! Peti, a szemünkben egy mesebeli hős vagy!
Fotó és szöveg: Villányi Márta és Makrai Ákos

Szülők köszöntése

A három elsős osztályunk ma vidám produkcióval köszöntötte az édesanyákat, a nagymamákat. Szerencsére mindezt az udvaron tehették, hiszen az eső elkerült minket. Hála Istennek!

Fotó és szöveg: Makrai Ákos

Savio és szakmai díjak

A Savio Szent Domonkos ünnepén kiosztottuk az idei iskolai díjakat.
Gárdonyi Géza irodalmi díj: Vidnyánszky Mátyás (7.a)
Sík Sándor idegennyelvi díj megosztva: Fehérpataky Dalma (8.a) és Kolozsváry Benedek (8.a)
Öveges József természettudományos díj megosztva: Haid Péter és Haid Ádám (7.a)
Latinovits Zoltán művészeti díj: Haszon Ákos (7.a)
Wesselényi Miklós sport díj: Czunyi Zsófia (8.b)
II. János Pál pápa hittanos díj: Dányi Gellért (8.a)
A három Savio díjazott: Somogyi Veronika (8.b), Bokor Gergő (8.b) és Haszon Ákos (7.a)
A tanáraink közül a Don Bosco díjat Kovácsné Szalatnyai Nóra tanítónő kapta.
Minden díjazottnak szívből gratulálunk és köszönjük példamutató erőfeszítéseiket.

Fotó: Goda Richárd

DÉLUTÁN

 • Futsal-focisuli

  Márkus Ákos testnevelőnk - válogatott futsal edzőnk - vezetésével a hét minden napján korosztályos bontásban foglalkozásokat tart tanítványainknak. Az edzéseken mindenki elsajátítja a labdarúgás alapjait. Várunk minden érdeklődő fiút és lányt is, aki komolyabban foglalkozna ezzel a sportággal, vagy csak szabadidős sportolóként szeretne focizni.

 • Akrobatikus Rock and Roll

  A foglalkozásokat a Grácia Művészeti Intézet oktatója, Vér Hajnalka tartja, heti két alkalommal, hétfőn és szerdán.

 • Néptánc

  Néptáncot elsőtól ötödik évfolyamig tanulnak gyermekeink. Tudásukat bemutatják például a Szent Mihály napokon, a Jótékonysági esten és a Vidámság napján. Ünnepeinket is sokszor színesítik előadásukkal. Iskolánk néptánctanára Gubik József 2000 óta vezeti az Újbudai Babszem Táncegyüttest.

  Tovább az Újbudai Babszem Táncegyüttes oldalára.

 • Művészeti Iskola

  Iskolánk helyet ad a tánc és képzőművészeti tagozatának, melyet a művészeti alapképzésben jeleskedő győri Grácia Művészeti Intézet gondoz. Az első évtől kezdve folyamatosan fejlesztjük a tehetséges gyermekeinket. Több pályázaton és versenyen is sikeresen vettünk részt. Ezek eredményeit a Grácia Art Don Bosco Facebook oldalán követhetik.

  Tovább a Grácia Művészeti Iskola oldalára vagy részletesebben olvasna az iskolában működő művészeti képzésről. Letölthető Grácia szórólap és beiratkozási lap.

 • Zeneiskola

  A zeneoktatást a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola tanárai biztosítják. Iskolánkban énekesiskola, zongora hegedő, cselló, furulya szakok működnek.

  Tovább a Weiner Leó Zeneiskola oldalára.

 • Oratórium

  A szalézi animátorok általában minden második péntekenként tartanak oratóriumot.

  Tovább az animátorok bemutatkozására.