DBlogo DB1 DB2

Erdélyben a nyolcadikosok

Egy kirándulás Erdélybe számunkra nyolcadikosként egyszerre szól az emlékezésről és az együttlétről. Emlékezni Magyarország történetére és a velünk történt dolgokra. Az út olyan hosszú és kacskaringós, mint amilyennek mi érezzük sokszor az iskolai hétköznapokat, de közben csakúgy, mint azok tele van emlékekkel és ellentétekkel. Az út során megtapasztalhattuk a legnagyobb szélsőségeket. Volt, hogy szél máskor hó ostromolta a kabátunkat, volt, hogy az evező alól felfröccsenő víz. A tíz órás út Erdélybe egy kisebb tortúra volt az idegeinken és hiába a sok megálló az idő mintha nem akart volna továbblépni az utazásról. Egy rövidebb buszozás után végre elértük a következő megállót, Vajdahunyad várát, ami a magyar történem meghódíthatatlan erődítményeként áll Erdély közepén. Ez a vár emlékeztetett azokra a csatákra, melyek ma is Erdély területén folynak a magyarok szabadságáért. Egy elgondolkodtató imát mondtunk az előttünk élt erdélyi magyarokról a szállásunk közelében lévő régi templomban, melyben rájöttem, mekkora múltra is tekint vissza az erdélyi magyarság. Ott van például Bethlen Gábor és Hunyadi János, akik fontos személyei az egész magyarságnak. A csillagvár, ami Erdély legszebb csillaga volt egyben otthona a legrégebbi templomnak is. Számomra talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, mikor felnézhettem a gyilkos-tavi hatalmas sziklaszirtekre, melyek érzékeltették földhözkötöttségünket. Ha az ellentétekre gondolok a rettenetesen hosszú utazás és a vendéglátás szívélyessége fogott meg nagyon. Jó volt imádságban elcsendesedni, azt érezni, hogy itt is otthon lehetünk, hogy a közös múlt valóban közel tudja hozni az embereket. Ugyanígy ellentét volt, hogy hiába a szélsőséges időjárás, mi mindig találékonyan kezeltük, így sosem okozott problémát. Rengeteg dolog történt velünk ez alatt a hét alatt, több alkalommal kellett a terveinken külső körülmények miatt változtatni, de mindazt, amit közösen átéltünk akárcsak az együtt töltött Don Boscos éveket mindannyin magunkkal visszük.
Szöveg: Szepesfalvy Kornél, Fotó: Márkus Ákos

Tavaszi hangverseny

Az Újbudai Tavaszi Hangversenyen a Venite gyermekkar méltóképpen képviselte iskolánkat, nemcsak zenei téren. A gyerekeknek egy olyan közösségi élményben volt részünk, melynek emléke sokáig bennük él majd.
Fotó és szöveg: Koltáné Bucsy Zsófia

Kárpát-medencei bajnok

Igazából erre nincsenek szavak. Csak ámulunk, és bámulunk. Haid Péter (7.a) a tavasz folyamán sikerrel vette a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz-földtan verseny kerületi, majd fővárosi fordulóját. A múlt hétvégén pedig Egerben megküzdve a többi kis "földrajz tudóssal" az első helyen végzett korosztályában maga mögé utasítva országosan elismert középiskolák tanulóit is. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára külön gratulált neki a verseny után. A pontozólapból tisztán látható, hogy Péter magas pontszámokat kapott, a szóbelin csak ő ért el maximum pontot. Nyelvi igényességéért még különdíjban is részesült. Hőstette páratlan, a tehetség és a példaértékű szorgalom egy felfoghatatlan győzelmet szült. Büszke rá tanára, Villányi Márti néni és az egész iskola. Tiszta szívből gratulálunk! Peti, a szemünkben egy mesebeli hős vagy!
Fotó és szöveg: Villányi Márta és Makrai Ákos

Szülők köszöntése

A három elsős osztályunk ma vidám produkcióval köszöntötte az édesanyákat, a nagymamákat. Szerencsére mindezt az udvaron tehették, hiszen az eső elkerült minket. Hála Istennek!

Fotó és szöveg: Makrai Ákos

Savio és szakmai díjak

A Savio Szent Domonkos ünnepén kiosztottuk az idei iskolai díjakat.
Gárdonyi Géza irodalmi díj: Vidnyánszky Mátyás (7.a)
Sík Sándor idegennyelvi díj megosztva: Fehérpataky Dalma (8.a) és Kolozsváry Benedek (8.a)
Öveges József természettudományos díj megosztva: Haid Péter és Haid Ádám (7.a)
Latinovits Zoltán művészeti díj: Haszon Ákos (7.a)
Wesselényi Miklós sport díj: Czunyi Zsófia (8.b)
II. János Pál pápa hittanos díj: Dányi Gellért (8.a)
A három Savio díjazott: Somogyi Veronika (8.b), Bokor Gergő (8.b) és Haszon Ákos (7.a)
A tanáraink közül a Don Bosco díjat Kovácsné Szalatnyai Nóra tanítónő kapta.
Minden díjazottnak szívből gratulálunk és köszönjük példamutató erőfeszítéseiket.

Fotó: Goda Richárd

DÉLUTÁN

 • Futsal-focisuli

  Márkus Ákos testnevelőnk - válogatott futsal edzőnk - vezetésével a hét minden napján korosztályos bontásban foglalkozásokat tart tanítványainknak. Az edzéseken mindenki elsajátítja a labdarúgás alapjait. Várunk minden érdeklődő fiút és lányt is, aki komolyabban foglalkozna ezzel a sportággal, vagy csak szabadidős sportolóként szeretne focizni.

 • Akrobatikus Rock and Roll

  A foglalkozásokat a Grácia Művészeti Intézet oktatója, Vér Hajnalka tartja, heti két alkalommal, hétfőn és szerdán.

 • Néptánc

  Néptáncot elsőtól ötödik évfolyamig tanulnak gyermekeink. Tudásukat bemutatják például a Szent Mihály napokon, a Jótékonysági esten és a Vidámság napján. Ünnepeinket is sokszor színesítik előadásukkal. Iskolánk néptánctanára Gubik József 2000 óta vezeti az Újbudai Babszem Táncegyüttest.

  Tovább az Újbudai Babszem Táncegyüttes oldalára.

 • Művészeti Iskola

  Iskolánk helyet ad a tánc és képzőművészeti tagozatának, melyet a művészeti alapképzésben jeleskedő győri Grácia Művészeti Intézet gondoz. Az első évtől kezdve folyamatosan fejlesztjük a tehetséges gyermekeinket. Több pályázaton és versenyen is sikeresen vettünk részt. Ezek eredményeit a Grácia Art Don Bosco Facebook oldalán követhetik.

  Tovább a Grácia Művészeti Iskola oldalára vagy részletesebben olvasna az iskolában működő művészeti képzésről. Letölthető Grácia szórólap és beiratkozási lap.

 • Zeneiskola

  A zeneoktatást a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola tanárai biztosítják. Iskolánkban énekesiskola, zongora hegedő, cselló, furulya szakok működnek.

  Tovább a Weiner Leó Zeneiskola oldalára.

 • Oratórium

  A szalézi animátorok általában minden második péntekenként tartanak oratóriumot.

  Tovább az animátorok bemutatkozására.